Klasická zeleninová polévka – co dům dal. Množství i druhy zeleniny si můžete různě upravit, záleží, jaká zelenina pravě u vás vede.
Recept je zhruba pro 5 lidí.
Budeme potřebovat
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- 150 g květáku
- 400 g brambor
- 1,5l – 2l vody (vývaru)
- 1 vajíčko
- cibule
- 100 g hrášku
- libeček
- česnek
- kmín
- sůl, pepř
Postup
- Mrkev, petržel a celer si očistíme a nastrouháme na hrubo. Pokud máte radši v polévce kousky zeleniny, určitě místo nastrouhání můžete nakrájet.
- Do hrnce dáme máslo, zakápneme olivovým olejem a přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme a restujeme. Díky soli nám zelenina pustí vlastní šťávu, ve které ji necháme krátce dusit.
- Květák si rozebereme na menší růžičky a přidáme do polévky.
- Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme česnek, celou cibuli, libeček, kmín a dochutíme solí a pepřem.
- Plotýnku máme na nejvyšším stupni, aby nám polévka zavřela.
- Mezitím si očistíme a nakrájíme brambory, které přihodíme do polévky.
- Jakmile nám polévka začne vřít, plamen stáhneme tak, aby nám voda jemně probublávala.
- Jakmile je zelenina uvařená, polévku přivedeme znovu k varu.
- Vajíčko si v misce rozkvedláme a vmícháme do vroucí polévky.
- Dochutíme, přidáme hrášek a odstavíme z plotny.