Výborný a lehký tvarohový cheesecake s jablky. Recept je velmi jednoduchý, jen je trošku náročnější na čas. Nejprve je potřeba si vytáhnout ingredience předem z lednice, aby měli pokojovou teplotu. A po upečení je důležité ho nechat postupně vychladnout. Pokud by jsme ho z trouby dali rovnou do lednice, srazil by se nám.

Budeme potřebovat

Sušenkový základ

  • 140 g máslových sušenek
  • 60 g másla

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • vanilka
  • 1 lžíce hladké mouky

Jablka

  • 3 střední jablka
  • 60 g cukru krupice
  • skořice

Pečicí papír a kulatá dortová forma o průměru 24 cm.

Postup

Příprava

  1. Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
  2. Hodinu před pečením si vytáhneme i máslo z lednice, aby nám povolilo na sušenkový základ.
  3. Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
  4. Nachystáme si kulatou dortovou formu o průměru 24 cm, může být i menší, spodek formy vyložíme pečicím papírem.

Sušenkový základ

  1. Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
  2. Rozmixované sušenky vysypeme do formy vyložené pečicím papírem a důkladně uťapkáme. Sušenky dáváme pouze na spodek, do okrajů ne.

Náplň

  1. Všechny suroviny na náplň vložíme do mísy v které budeme náplň šlehat.
  2. Směs šleháme krátce a při menších otáčkách. Jen tak, aby se nám vše spojilo. Pokud by jsme šlehali příliš dlouho, vznikly by nám v náplni bublinky, které jsou pro cheesecake nežádoucí.
  3. Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
  4. Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 50 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
  5. Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku 😊
  6. Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
  7. Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
    V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny.
  8. Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.

Jablka

  1. Jablka si oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky.
  2. Pánev nebo hrnec s vyšším dnem si rozehřejeme, přidáme jablka, cukr, skořici a krátce dusíme. Záleží jak moc chcete mít jablka měkké. Cukr nám začne trošku karamelizovat.
  3. Hotová jablka necháme vychladnout a poté dáme na cheesecake.