Výborný a lehký tvarohový cheesecake s jablky. Recept je velmi jednoduchý, jen je trošku náročnější na čas. Nejprve je potřeba si vytáhnout ingredience předem z lednice, aby měli pokojovou teplotu. A po upečení je důležité ho nechat postupně vychladnout. Pokud by jsme ho z trouby dali rovnou do lednice, srazil by se nám.
Budeme potřebovat
Sušenkový základ
- 140 g máslových sušenek
- 60 g másla
Náplň
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 160 g cukru krupice
- vanilka
- 1 lžíce hladké mouky
Jablka
- 3 střední jablka
- 60 g cukru krupice
- skořice
Pečicí papír a kulatá dortová forma o průměru 24 cm.
Postup
Příprava
- Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
- Hodinu před pečením si vytáhneme i máslo z lednice, aby nám povolilo na sušenkový základ.
- Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
- Nachystáme si kulatou dortovou formu o průměru 24 cm, může být i menší, spodek formy vyložíme pečicím papírem.
Sušenkový základ
- Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
- Rozmixované sušenky vysypeme do formy vyložené pečicím papírem a důkladně uťapkáme. Sušenky dáváme pouze na spodek, do okrajů ne.
Náplň
- Všechny suroviny na náplň vložíme do mísy v které budeme náplň šlehat.
- Směs šleháme krátce a při menších otáčkách. Jen tak, aby se nám vše spojilo. Pokud by jsme šlehali příliš dlouho, vznikly by nám v náplni bublinky, které jsou pro cheesecake nežádoucí.
- Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
- Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 50 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
- Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku 😊
- Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
- Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny. - Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.
Jablka
- Jablka si oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky.
- Pánev nebo hrnec s vyšším dnem si rozehřejeme, přidáme jablka, cukr, skořici a krátce dusíme. Záleží jak moc chcete mít jablka měkké. Cukr nám začne trošku karamelizovat.
- Hotová jablka necháme vychladnout a poté dáme na cheesecake.