Milujete ovocné buchty s drobenkou? Já teda rozhodně! Nejčastěji dělám z kynutého těsta, ale když není čas, nebo nejsou kvasnice s radostí se vrhnu do tohoto receptu.
Buchta je opravdu rychlá, jednoduchá, krásně vláčná a na rozdíl od kynutých buchet, je výborná i na druhý den.
Kypřicí prášek
Než začneme s pečením, pojďme si něco málo říct o kypřicím prášku.
Kypřicí prášek nikdy nerozmícháváme ve vodě, ani ho nesypeme ho hotového těsta. Jedlá soda, která je obsažena v kypřicím prášku by po styku s vodou vyšuměla a kypřící prášek by byl nefunkční. Proto je nejlepší kypřicí prášek rozmíchat nejprve v mouce, snížíme tak kontakt mezi jednotlivými složkami.
Mouku s kypřicím práškem poté zamícháváme do těsta až úplně na závěr. Hotové těsto by mělo jít co nejdříve do trouby, kde díky teplu začne kypřicí prášek plnit svoji povinnost.
Budeme potřebovat
Buchta
- 500 g polohrubé mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 2 vajíčka
- 250 g cukru krystal (domácího vanilkového)
- 2 lžíce kakaa
- kypřicí prášek
Ovoce
- vypeckované třešně
Drobenka
- 200 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g cukr moučka
- pečicí papír
- plech o rozměru 36 x 30 cm, můžete klidně použít i menší, buchta pak bude vyšší.
Postup
- Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu. Takže z lednice si vytáhneme máslo, mléko, i vajíčka.
- Máslo na buchtu si rozpustíme a necháme schladnout.
- Jelikož by buchta, která obsahuje kypřící prášek neměla dlouho stát na lince, ale měla by jít rovnou do trouby, je lepší si všechny ingredience nachystat dopředu.
- Třešně omyjeme a zbavíme pecek.
Drobenka
- V misce si promícháme mouku s cukrem a přidáme změklé máslo.
- Pomocí prstů začneme tvořit drobenku. Těsto nemačkáme, ale drobíme.
Buchta
- V jedné misce si promícháme mouku, kakao a kypřící prášek.
- Vajíčka, rozpuštěné máslo, mléko, cukr a vanilku si rozšleháme, přidáme mouku s kypřícím práškem a důkladně, promícháme.
Kompletace
- Plech si vyložíme pečicím papírem.
- Nalijeme směs.
- Poklademe třešně.
- Nakonec posypeme drobenkou.
- Pečeme na 180°C zhruba 40 – 50 minut.