Klasická rychlá bublanina z piškotového těsta. Třešně můžete nahradit ovocem podle chuti.
Bublanina je pouze ze 3 základních surovin a všechny jsou ve stejném poměru. Vajíčka si můžete klidně odvážit a dát stejně gramů mouky a cukru. Já měla vajíčka menší a i větší, tak mi to vyšlo na 250 g, proto ostatní suroviny jsou uvedeny ve stejném množství.
Bublanina
- 5 vajec (250 g)
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kypřicího prášku
- 300 g vypeckovaných třešní
Kulatá dortová forma o průměru 25 cm.
Olej a hrubá mouka na vysypání formy.
Postup
- Troubu si předehřejeme na 190°C.
- Vajíčka si ušleháme spolu s cukrem do světlé pěny. Pokud použijeme robot, bude to trvat zhruba 10 – 15 minut.
- Jakmile máme vajíčka vyšlehané, pomalu zašleháme olej.
- V misce si nachystáme mouku, do které přidáme kypřicí prášek a promícháme.
- Do vyšlehaných vajíček prosejeme mouku a opatrně promícháme, tak aby nám pěna nespadla. Já mouku přidávám radši na dvakrát.
- Formu si vymažeme oleje, vysypeme moukou a nalijeme připravené těsto.
- Poklademe třešně a dáme péct.
- Pečeme na 190°C 15 minut a poté troubu stáhneme na 160°C a pečeme dalších 30 minut.
- Nakonec bublaninu pocukrujeme a můžeme podávat.