Klasická rychlá bublanina z piškotového těsta. Třešně můžete nahradit ovocem podle chuti.
Bublanina je pouze ze 3 základních surovin a všechny jsou ve stejném poměru. Vajíčka si můžete klidně odvážit a dát stejně gramů mouky a cukru. Já měla vajíčka menší a i větší, tak mi to vyšlo na 250 g, proto ostatní suroviny jsou uvedeny ve stejném množství.

Bublanina

  • 5 vajec (250 g)
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 300 g vypeckovaných třešní

Kulatá dortová forma o průměru 25 cm.
Olej a hrubá mouka na vysypání formy.

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C.
  2. Vajíčka si ušleháme spolu s cukrem do světlé pěny. Pokud použijeme robot, bude to trvat zhruba 10 – 15 minut.
  3. Jakmile máme vajíčka vyšlehané, pomalu zašleháme olej.
  4. V misce si nachystáme mouku, do které přidáme kypřicí prášek a promícháme.
  5. Do vyšlehaných vajíček prosejeme mouku a opatrně promícháme, tak aby nám pěna nespadla. Já mouku přidávám radši na dvakrát.
  6. Formu si vymažeme oleje, vysypeme moukou a nalijeme připravené těsto.
  7. Poklademe třešně a dáme péct.
  8. Pečeme na 190°C 15 minut a poté troubu stáhneme na 160°C a pečeme dalších 30 minut.
  9. Nakonec bublaninu pocukrujeme a můžeme podávat.