Výborná boloňská omáčka. Kdo nemusí špagety, může si k tomu udělat jiný druh těstovin. Množství je pro 8 lidí, což není zrovna málo, ale já ji vždy dělám ve velkém a máme ji pak na víc dní.

Recept je zhruba pro 8 lidí.

Budeme potřebovat

  • 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 2 střední cibule
  • 80 g rajčatového protlaku (dopia concentrato di pomodoro – 2x koncentrovaný rajský protlak)
  • 400 g rajčat v konzervě pelati
  • 500 ml červeného vína
  • cukr, sůl, pepř
  • bazalka

Postup

  1. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo. Cibuli nakrájíme na jemno.
  2. V hrnci se silným dnem si necháme rozpustit máslo s olejem, přidáme nastrouhanou mrkev a celer, osolíme a opepříme. Jakmile nám začne lehce zlátnou přidáme cibuli. Zeleninu restujeme minimálně 10 minut dokud nám krásně nezezlátne – zelenina nám zkaramelizuje a na závěr nebude potřeba tolik cukru.
  3. K zelenině přidáme maso, osolíme, opepříme a dozlatova orestujeme.
  4. Zhruba po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a rajčata v konzervě. A zase pár minut restujeme.
  5. Přilijeme polovinu vína a vaříme dokud se neodpaří alkohol. Poté proces s vínem opakujeme, necháme chvíli probublat. Přidáme bylinky.
  6. Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme dusit. Dusíme minimálně 2 hodiny.
  7. Během této doby několikrát směs zkontrolujeme. Případně podlijeme vývarem nebo vodou.
  8. Na závěr dochutíme solí, pepřem a cukrem.