Výborná boloňská omáčka. Kdo nemusí špagety, může si k tomu udělat jiný druh těstovin. Množství je pro 8 lidí, což není zrovna málo, ale já ji vždy dělám ve velkém a máme ji pak na víc dní.
Recept je zhruba pro 8 lidí.
Budeme potřebovat
- 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 2 střední cibule
- 80 g rajčatového protlaku (dopia concentrato di pomodoro – 2x koncentrovaný rajský protlak)
- 400 g rajčat v konzervě pelati
- 500 ml červeného vína
- cukr, sůl, pepř
- bazalka
Postup
- Mrkev a celer nastrouháme na hrubo. Cibuli nakrájíme na jemno.
- V hrnci se silným dnem si necháme rozpustit máslo s olejem, přidáme nastrouhanou mrkev a celer, osolíme a opepříme. Jakmile nám začne lehce zlátnou přidáme cibuli. Zeleninu restujeme minimálně 10 minut dokud nám krásně nezezlátne – zelenina nám zkaramelizuje a na závěr nebude potřeba tolik cukru.
- K zelenině přidáme maso, osolíme, opepříme a dozlatova orestujeme.
- Zhruba po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a rajčata v konzervě. A zase pár minut restujeme.
- Přilijeme polovinu vína a vaříme dokud se neodpaří alkohol. Poté proces s vínem opakujeme, necháme chvíli probublat. Přidáme bylinky.
- Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme dusit. Dusíme minimálně 2 hodiny.
- Během této doby několikrát směs zkontrolujeme. Případně podlijeme vývarem nebo vodou.
- Na závěr dochutíme solí, pepřem a cukrem.