Taky milujete sezonu rajčat? Já hrozně, ale občas se jich urodí více, než stihneme sníst. Jakmile máme větší množství zralých rajčat, které už začínají měknout, je ideální čas na tvorbu kečupů, protlaků, nebo omáček. Já se přiznám, že to mám vše v jednom. Dělám takový základnější recept, z kterého pak můžu udělat výbornou rajskou omáčku, použít jako kečup například do toustů, šneků z listového těsta na slano, nebo jako základ na pizzu a určitě i jako omáčku na těstoviny.

Omáčku si nakonec zavařím do menších i větších sklenic a podle potřeby používám 🙂

Budeme potřebovat

  • 2 kg zralých rajčat
  • 5 středních cibulí
  • 2 jablka
  • 3 hlávky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 15 ks nového koření
  • 15 ks hřebíčku
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 lžíce soli
  • cukr dle chuti
  • pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C, program vrch + spodek.
  2. Vezmeme si větší pekáček či plech.
  3. Rajčata si omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme slupky, jádřince a nakrájíme na čtvrtky. Česnek rozpůlíme na půl.
  4. Všechny ingredience dáme do plecháčku, přidáme sůl, pepř, olej, koření a dáme péct.
  5. Pečeme dokud nám vše nezměkne a rajčata začnou lehce černat. Počítejme, zhruba 60 minut.
  6. Jakmile máme upečeno, vyndáme z pekáčku koření.
  7. Z česneku si vymačkáme vnitřek a spolu s upečenými ingrediencemi rozmixujeme, nejlépe v mixéru.
  8. Směs přecedíme, aby jsme se zbavili jadýrek a slupky.
  9. Omáčku dáme do hrnce, kde ji ještě krátce povaříme, dochutíme cukrem, případně solí.

Zavařování v troubě

  1. Sklenice si důkladně umyjeme v jarové vodě, opláchneme čistou vodou a mokré je pokládáme na plech.
  2. Plech se sklenicemi dáme sterilizovat do trouby. Sterilizujeme na 160°C zhruba 20 minut (dokud sklenice nevyschnou). Vršky necháme převařit ve vodě.
  3. Hotovou omáčku dáme do sklenic. Dbáme na to, aby vršek i vrch sklenice byl čistý a nebyl potečený od omáčky.
  4. Sklenici pořádně zašroubujeme a skládáme znovu na plech.
  5. Na plech nalijeme zhruba 2 cm vody a dáme do trouby.
  6. Zavařujeme na 200°C malé sklenice 5 – 8 minut, velké 10 – 13 minut.