Dýňový chlebík. Pokud už jste někdy zkoušeli banana bread, tak tenhle chlebík zamilujete možná ještě o něco víc. Díky jogurtu a dýňovému pyré je krásně vláčný. Místo klasické mouky můžete klidně použít celozrnnou a výběr ořechů nechám na vás, můžete si namixovat jaké máte rádi, nebo zrovna po ruce 🙂
Budeme potřebovat
- 3 vejce
- 110 g cukru krupice
- 300 g dýňového pyré
- 250 g jogurtu
- 60 g másla
- 60 g ovesných vloček
- 50 g ořechů
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g hladké mouky, můžeme použít i celozrnnou špaldovou
- kypřicí prášek
- skořice
Forma na biskupský chlebíček.
Olej a hrubá mouka na vysypání formy.
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
- Ovesné vločky a ořechy si nameleme najemno.
- Formu na pečení si vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- V jedné misce si smícháme všechny suché ingredience. Prosejeme mouku, přidáme ovesné vločky, ořechy, skořici, kypřicí prášek a vše důkladně promícháme tak, aby se nám kypřicí prášek co nejlépe rozptýlil.
- V druhé misce si prošleháme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, jogurt, dýňové pyré a vše promícháme.
- Nakonec obě směsi spojíme dohromady.
- Hotovou směs vylijeme do připravené formy na pečení a dáme péct.
- Pečeme zhruba 60 minut
Kattka
Dobrý den..Vaše recepty jsou opravdu inspirativní a skvělé 😊..chtěla jsem se zeptat..jak děláte dýňové pyré. S dýní zatím zkušenosti nemám..ale tohle mě hodně láká 🤗
admin
Dobrý den, mockrát děkuji 🙂
Dýňové pyré
Dýňové pyré mám na podzim neustále odložené v lednici. Ze začátku týdne si připravím pyré do sklenice a pak jen podle potřeby odebírám.
Na dýňové pyré nejraději používám Hokkaidó dýni nebo máslovou dýni. Pokud máme dýně mladé a nemají poškozenou slupku, není potřeba je loupat. Stačí jen umýt, rozkrojit, vydlabat jádřince a nakrájet na kostky.
Nakrájenou dýni si poklademe na plech a dáme péct. Pečeme na 180°C program pečení vrch + spodek, dokud nebude dýně měkká.
Upečenou dýni necháme vychladnout a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Do dýně nepřidáváme příliš tekutiny. Jen pokud opravdu nejde rozmixovat, tak pár kapek vody 🙂
Dřív jsem dýni vařila a poté i s částí vody mixovala. Ale nebyl to dobrý postup. Dýně po upečení má daleko lepší chuť.