Tak tuhle výbornou, vláčnou, ale hlavně jednoduchou bábovku musíte vyzkoušet! Je ve spolupráci s Nominal. Tentokrát jsem použila jejich hladkou a polohrubou špaldovou mouku. V jejich sortimentu, ale najdete i mouky bezlepkové 🙂
Budeme potřebovat
- 2 vejce
- 200 g cukr krupice
- 300 ml mléka
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g másla
- 240 g polohrubé špaldové mouky značky Nominal
- 120 g hladké špaldové mouky značky Nominal
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče
- pomerančová šťáva z jednoho pomeranče
- kypřicí prášek
- vanilka
- olej a hrubá mouka na vysypání formy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
- Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme moukou.
- V jedné míse si smícháme obě mouky, namleté ořechy, kypřicí prášek a nastrouháme pomerančovou kůru.
- V druhé míse si rozšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, rozpuštěné máslo, ale dejte si pozor, aby nebylo příliš horké. Vše promícháme a nakonec přidáme suché ingredience.
- Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
- Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90°C.
- Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
- Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
- Poté můžeme dozdobit roztopenou bílou čokoládou, ořechy a sušeným pomerančem.