Tak tuhle výbornou, vláčnou, ale hlavně jednoduchou bábovku musíte vyzkoušet! Je ve spolupráci s Nominal. Tentokrát jsem použila jejich hladkou a polohrubou špaldovou mouku. V jejich sortimentu, ale najdete i mouky bezlepkové 🙂

Budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 300 ml mléka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 240 g polohrubé špaldové mouky značky Nominal
  • 120 g hladké špaldové mouky značky Nominal
  • pomerančová kůra z jednoho pomeranče
  • pomerančová šťáva z jednoho pomeranče
  • kypřicí prášek
  • vanilka
  • olej a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
  2. Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  3. V jedné míse si smícháme obě mouky, namleté ořechy, kypřicí prášek a nastrouháme pomerančovou kůru.
  4. V druhé míse si rozšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, rozpuštěné máslo, ale dejte si pozor, aby nebylo příliš horké. Vše promícháme a nakonec přidáme suché ingredience.
  5. Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
  6. Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90°C.
  7. Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
  8. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.
  9. Poté můžeme dozdobit roztopenou bílou čokoládou, ořechy a sušeným pomerančem.