Pokud máte rádi pistáciové ořechy, tak tohle musíte vyzkoušet! Pistácie jsou jak v těstě na kolečka, tak v náplni. Je to opravdu bomba a myslím, že u nás to bude hit letošních vánoc.

Tak pojďme na to.

Budeme potřebovat

Pistáciové kolečka

  • 150 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 50 g pistácií
  • 70 g mletého cukru
  • 1 žloutek
  • vanilka

Pistáciová náplň

  • 100 g bílé čokolády
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 30 g pistácií

Zdobení

  • 100 g bílé čokolády
  • 30 g pistácií

Postup

Pistáciová náplň

Připravujeme den předem.

  1. Jako první si připravíme pistáciovou náplň, je důležité aby byla před vyšleháním 12 – 24 hodin v lednici.
  2. Použijeme kvalitní bílou čokoládu. Pokud nemáme pecky, nalámeme na menší kousky.
  3. Pistácie si oloupeme, co nejvíce očistíme od slupky a nasekáme na co nejmenší kousky. Pokud máte pistáciovou pastu, můžete použít i tu.
  4. Smetanu si ohřejeme na 80°C a nalijeme ji na čokoládu. Necháme pár minut tak, aby se čokoláda samovolně rozpustila, poté promícháme.
  5. K čokoládě přidáme pistácie a znovu promícháme.
  6. Takto připravenou směs zakryjeme sáčkem, nebo potravinovou folii tak, aby sáček přímo ležel na čokoládě. Pokud by jsme tam měli vzduchovou bublinu, udělal by se nám tam škraloup.
  7. Po vychlazení směs vyšleháme. Není potřeba šlehat příliš dlouho.

Pistáciové kolečka

Těsto si připravíme alespoň 4 hodiny před pečením. Nejlépe den předem.

  1. Máslo si vytáhneme zhruba půl hodiny předem z lednice. Aby bylo povolené, ale ne úplně měkké.
  2. Pistácie si oloupeme, očistíme od slupky a najemno nameleme.
  3. Všechny suroviny smícháme, vytvoříme hladké a kompaktní těsto. Můžeme pomocí rukou, nebo použít robot a zvolit nástavec hák.
  4. Hotové těsto vložíme do sáčku, nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice.
  5. V lednici necháme těsto alespoň 4 hodiny, nejlépe do druhého dne.
  6. Na druhý den vytáhneme těsto z lednice a necháme ho trošku povolit, ne příliš, pak by se nám sním těžko pracovalo.
  7. Těsto si vyválíme na pomoučeném vále. A vykrojíme kolečka, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Kolečka pečeme na 190°C dozlatova.
  9. Upečené kolečka necháme na plechu vychladnout. Pokud by jsme je přenášeli teplé, rozpadli by se nám.
  10. Vychladlé kolečka plníme pistáciovou náplní.

Zdobení

  1. Pistácie si oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Čokoládu si nalámeme na menší kousky a nad vodní lázní rozpustíme.
  3. U vodní lázně je důležité, aby voda příliš nevřela, spíše jen míně probublávala. Miska, v které bude čokoláda, by měla být větší, tak aby pokrývala celý hrnec. Pokud by miska byla menší a bokem by nám ucházela pára, čokoláda by se nám díky vodě mohla srazit.
  4. Kolečka si nachystáme na pečicí papír.
  5. Jakmile máme čokoládu roztopenou, pocákáme jí kolečka.
  6. Nakonec posypeme pistáciemi.