Pokud máte rádi pistáciové ořechy, tak tohle musíte vyzkoušet! Pistácie jsou jak v těstě na kolečka, tak v náplni. Je to opravdu bomba a myslím, že u nás to bude hit letošních vánoc.
Tak pojďme na to.
Budeme potřebovat
Pistáciové kolečka
- 150 g másla
- 180 g hladké mouky
- 50 g pistácií
- 70 g mletého cukru
- 1 žloutek
- vanilka
Pistáciová náplň
- 100 g bílé čokolády
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g pistácií
Zdobení
- 100 g bílé čokolády
- 30 g pistácií
Postup
Pistáciová náplň
Připravujeme den předem.
- Jako první si připravíme pistáciovou náplň, je důležité aby byla před vyšleháním 12 – 24 hodin v lednici.
- Použijeme kvalitní bílou čokoládu. Pokud nemáme pecky, nalámeme na menší kousky.
- Pistácie si oloupeme, co nejvíce očistíme od slupky a nasekáme na co nejmenší kousky. Pokud máte pistáciovou pastu, můžete použít i tu.
- Smetanu si ohřejeme na 80°C a nalijeme ji na čokoládu. Necháme pár minut tak, aby se čokoláda samovolně rozpustila, poté promícháme.
- K čokoládě přidáme pistácie a znovu promícháme.
- Takto připravenou směs zakryjeme sáčkem, nebo potravinovou folii tak, aby sáček přímo ležel na čokoládě. Pokud by jsme tam měli vzduchovou bublinu, udělal by se nám tam škraloup.
- Po vychlazení směs vyšleháme. Není potřeba šlehat příliš dlouho.
Pistáciové kolečka
Těsto si připravíme alespoň 4 hodiny před pečením. Nejlépe den předem.
- Máslo si vytáhneme zhruba půl hodiny předem z lednice. Aby bylo povolené, ale ne úplně měkké.
- Pistácie si oloupeme, očistíme od slupky a najemno nameleme.
- Všechny suroviny smícháme, vytvoříme hladké a kompaktní těsto. Můžeme pomocí rukou, nebo použít robot a zvolit nástavec hák.
- Hotové těsto vložíme do sáčku, nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice.
- V lednici necháme těsto alespoň 4 hodiny, nejlépe do druhého dne.
- Na druhý den vytáhneme těsto z lednice a necháme ho trošku povolit, ne příliš, pak by se nám sním těžko pracovalo.
- Těsto si vyválíme na pomoučeném vále. A vykrojíme kolečka, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Kolečka pečeme na 190°C dozlatova.
- Upečené kolečka necháme na plechu vychladnout. Pokud by jsme je přenášeli teplé, rozpadli by se nám.
- Vychladlé kolečka plníme pistáciovou náplní.
Zdobení
- Pistácie si oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Čokoládu si nalámeme na menší kousky a nad vodní lázní rozpustíme.
- U vodní lázně je důležité, aby voda příliš nevřela, spíše jen míně probublávala. Miska, v které bude čokoláda, by měla být větší, tak aby pokrývala celý hrnec. Pokud by miska byla menší a bokem by nám ucházela pára, čokoláda by se nám díky vodě mohla srazit.
- Kolečka si nachystáme na pečicí papír.
- Jakmile máme čokoládu roztopenou, pocákáme jí kolečka.
- Nakonec posypeme pistáciemi.