Záleží na vás, jaké mleté maso použijete. Já zrovna u tohoto receptu použila kuřecí, ale jen proto, že nám zůstávali stehna, tak jsem maso namlela. Jinak bych spíše použila mix hovězího a vepřového masa.
Jako základ na omáčku jsem zvolila bešamel, do kterého jsem poté přidala špenát a sušené rajčata. Tak pojďme na to 🙂
Budeme potřebovat
Masové kuličky
- 1 kg mletého masa
- strouhanka dle potřeby (pokud by bylo maso příliš vlhké a nechtělo se spojit)
- sůl, pepř
Vznikne nám zhruba 33 kuliček.
Bešamelová omáčka
- 30 g másla
- lžíce mouky
- 1 l plnotučného mléka
- 40 g sušených rajčat
- 50 g špenátu
- česnek
- sůl, pepř
Postup
Masové kuličky
- Jako první si vytáhneme maso z lednice, alespoň dvě hodiny předem.
- Troubu si předehřejeme na 180 – 200°C.
- Maso si dáme do mísy, osolíme opepříme a zpracujeme.
- Pokud by maso bylo příliš vlhké (jako například kuřecí) přidáme strouhanku. U vepřového nebo hovězího by neměl být problém.
- Maso důkladně promačkáme, ať se nám krásně spojí.
- Poté směsí hodíme několikrát o kuchyňskou linku.
- Začneme tvořit kuličky. Jedna kuličky by měla mít zhruba 30 g.
- Kuličky klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Na troubě si zapneme program – Pečení horkým vzduchem (vrtulka)
- Pečeme zhruba 20 – 30 minut.
Bešamelová omáčka
- Na přípravu bešamelu je nejvhodnější použít hrnec se silným dnem. V něm si na mírném ohni necháme rozpustit máslo.
- Do rozpuštěného másla přidáme mouku a smažíme necelou minutu. Jíška nesmí zhnědnout!
- Jíšku odstavíme z plamene a postupně začneme přilévat mléko, energicky přitom šleháme omáčkovou či klasickou metlou. Důležité je, aby jsme jíšku sebrali i ze stěn nádoby.
- Krásně hladkou omáčku vrátíme zpět na plotnu, přivedeme varu a za neustálého míchání vaříme zhruba 3 minuty.
- Poté stáhneme plamen a necháme alespoň 15 – 20 minut provařit. Provařením se zbavíme nepříjemné moučné chuti.
- Omáčku je důležité stále hlídat a promíchávat, má tendenci se přichytávat ke dnu.
- Po 20 minutách dochutíme, přidáme nakrájená sušená rajčata, špenát a upečené masové kuličky.
Jako přílohu můžete zvolit těstoviny nebo upečené brambory 🙂 Dobrou chuť