Tak tyhle masové kuličky doporučuji všema deseti! Nikdy bych nevěřila, že celer dokáže dostat kuličky na úplně jiný level. Za skvělou chuť může určitě i sýr. Pokud nebudete mít doma zrovna cheddar, klidně použijte i jiný sýr. V tomhle receptu jsem ke kuličkám nedělala žádnou omáčku, ale pokud budete chtít, určitě se k nim bude hodit 🙂

Já si ke kuličkám dala jako přílohu opečené brambory a zeleninu. Ale klidně můžete zvolit hranolky, bramborovou kaši. Nebo udělat rajčatovou omáčku a kuličky si dát s těstovinami.

Recept je na zhruba 4 porce.

Budeme potřebovat

  • 500 g mletého masa, nejlépe mix vepřového a hovězího
  • 150 g cukety
  • 150 g celeru, očištěného
  • 1 vejce
  • 40 g cheddaru
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • worcester
  • tymián
  • rozmarýn

Postup

  1. Jako první si vytáhneme alespoň hodinu předem maso z lednice. Bude se nám s ním tak lépe pracovat.
  2. Cuketu si očistíme, pokud máme mladou, nemusíme škrábat. Pokud máme starší a má i velké jadérka, tak zbavíme jádřince. Cuketu nastrouháme, můžeme nahrubo nebo najemno, jak máme radši. Osolíme a necháme pustit vodu, kterou následně vymačkáme.
  3. Celer si očistíme a nastrouháme.
  4. Do misky si dáme mleté maso, nastrouhanou cuketu, celer a cheddar. Přidáme vajíčko a koření podle chuti.
  5. Teď je důležité, aby se nám vše důkladně spojilo. Proto pomocí rukou maso promícháme a následně jakoby mačkáme. Pokud bude maso důkladně promačkané, nebudou se nám poté kuličky rozpadat.
  6. Pomocí lžíce si odebíráme kousky masové směsi a tvoříme kuličky. Kousky si můžeme klidně odměřit, aby byli stejně velké. Já na fotku dělala kuličky docela malé, měli jen 15 g a vzniklo my zhruba 23 kuliček. Normálně ale dělám větší, které mají zhruba 30 g. Záleží na vás 🙂
  7. Podle velikosti se bude odvíjet i doba pečení. Je důležité kuličky hlídat, aby se nevysušily.
  8. Kuličky skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečeme na 180°C, program horký vzduch, dozlatova.