Muffiny jsou z kynutého těsta. Což je docela neobvyklá kombinace, že? 😀 Ale je to opravdu jednoduché a hlavně jsou strašně dobré. Naplnit si je můžete čímkoliv jiným – jablky, skořicí, čokoládou, ořechy. Já miluju mák a proto jsem ho použila i tady 🙂 Na makovou náplň recept nemám, už nějakou dobu kupuji hotovou – Maková náplň komplet – Dr. Hlaváč. A je opravdu výborná.
Recept je na 12 muffinů.
Budeme potřebovat
Těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí
- 80 g cukr krystal
- 40 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Maková náplň
Olej na vymazání formy
Plech na 12 muffinů.
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Plech si vymažeme olejem.
- Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 0,5 – 1 cm silný plát, který pomažeme makovou náplní.
- Těsto srolujeme a krájíme na zhruba 5 cm široké šneky, které rovnou vkládáme do muffinového plechu.
- Pečeme při 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 minut.