Jak už jste si mohli všimnout, kynuté těsto je moje nejoblíbenější. Miluju ho! Kynutých buchet už tu mám hodně, tak jsem si řekla, že zkusím udělat muffiny, které naplním hruškou. K dokonalosti mi chyběla už jen drobenka, kterou jsem doplnila ořechy, aby byla pořádně křupavá.

Na 1 plech – 12 muffinů

Budeme potřebovat

Muffiny

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g cukr krystal
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Ovoce

  • 2 hrušky
  • 1 lžíce cukru
  • skořice
  • rum, dle chuti

Drobenka

  • 50 g másla
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g namletých mandlí
  • 50 g cukr moučka
  • plech na muffiny
  • máslo na vymazání

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-40°C
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Mezitím si připravíme drobenku a nachystáme hrušky.
  7. Troubu si předehřejeme na 160°C.
  8. Plech si vymažeme máslem.
  9. Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 0,5 – 1 cm silný plát, který si rozděláme na 12 čtverečků.
  10. Každý čtvereček naplníme hruškou a důkladně zabalíme.
  11. Připravený bochánek vložíme do plechu na muffiny.
  12. Bochánky necháme 15 minut na teplém místě kynout, poté pomažeme máslem a posypeme drobenkou.
  13. Pečeme na 160 – 170°C dozlatova.