Pokud milujete lívance, určitě vyzkoušejte i tyhle kynuté. Nezaberou zas tolik času, jak se může zdát. Těsto je řídké a proto vykyne celkem rychle, během 20 minut už můžete smažit lívance.

Lívance si můžete jen pocukrovat a posypat skořicí (mňam), nebo namazat povidly a posypat mákem (moje nejoblíbenější kombinace). Ale samozřejmě jsou výborné i s marmeládou, ovocem, jogurtem, oříškovým máslem, čokoládou a podobně.

Budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 60 g cukr krystal
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 30 g kvasnic
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • špetka soli

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-40°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vajíčko + žloutek, vzešlý kvásek a postupně přiléváme zbytek mléka a pomocí šlehací metly zaděláme hladké těsto.
  5. Těsto necháme na teplém místě nakynout. Bude to trvat zhruba 20 – 30 minut.
  6. Pánvičku si pořádně rozehřejeme, zakápneme olejem nebo přepuštěným máslem (Ghí), klasické máslo není příliš vhodné, protože má menší kouřový bod (brzo se přepálí).
  7. Jamile se nám pánvička rozpálí, stáhneme plotýnku o 1 – 2 stupně.
  8. Pomocí žufánku (naběračky) naléváme těsto na pánvičku a smažíme z obou stran do hněda.
  9. Hotové lívance můžeme jen pocukrovat, posypat skořicí, nebo namazat marmeládou, povidly, oříškovým máslem, čokoládou.