Pokud milujete lívance, určitě vyzkoušejte i tyhle kynuté. Nezaberou zas tolik času, jak se může zdát. Těsto je řídké a proto vykyne celkem rychle, během 20 minut už můžete smažit lívance.
Lívance si můžete jen pocukrovat a posypat skořicí (mňam), nebo namazat povidly a posypat mákem (moje nejoblíbenější kombinace). Ale samozřejmě jsou výborné i s marmeládou, ovocem, jogurtem, oříškovým máslem, čokoládou a podobně.
Budeme potřebovat
- 500 g hladké mouky
- 1 litr plnotučného mléka
- 60 g cukr krystal
- 30 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 30 g kvasnic
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- špetka soli
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-40°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vajíčko + žloutek, vzešlý kvásek a postupně přiléváme zbytek mléka a pomocí šlehací metly zaděláme hladké těsto.
- Těsto necháme na teplém místě nakynout. Bude to trvat zhruba 20 – 30 minut.
- Pánvičku si pořádně rozehřejeme, zakápneme olejem nebo přepuštěným máslem (Ghí), klasické máslo není příliš vhodné, protože má menší kouřový bod (brzo se přepálí).
- Jamile se nám pánvička rozpálí, stáhneme plotýnku o 1 – 2 stupně.
- Pomocí žufánku (naběračky) naléváme těsto na pánvičku a smažíme z obou stran do hněda.
- Hotové lívance můžeme jen pocukrovat, posypat skořicí, nebo namazat marmeládou, povidly, oříškovým máslem, čokoládou.