Krémová květáková polévka se slaninou a parmezánem
by admin
Žádné komentáře
Budeme potřebovat
Polévka
1 cibule
30 g másla
1 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1 střední květák
500 g brambor
1 litr vývaru
200 g smetany
Dozdobení
150 g květáku
150 g brambor
1 lžíce oleje
parmezán
slanina
Postup
V hrnci si rozpustíme máslo s lžící oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájený česnek a necháme jen krátce zavonět.
Přidáme květák, který jsme si rozdělili na menší růžičky (150 g květáku si necháme na dozdobení) a brambory, které jsou očištěné a nakrájené na menší kousky. Vše zalijeme vývarem, pokud máme méně slaný, dosolíme.
Vše vaříme do změknutí, mezitím si připravíme věci na dozdobení.
Brambory si omyjeme a i se slupkou nakrájíme na menší kousky a dáme do pekáčku. Přidáme zbylé růžičky květáku, vše zakápneme olivovým olejem, osolíme a přidáme trochu parmezánu. Pečeme do zlatova.
Slaninu si nakrájíme na menší kousky a opékáme na pánvi. Jakmile nám slanina zezlátne, přecedíme ji, ať nám neplave v sádle.
Jakmile se nám uvaří brambory a květák, směs rozmixujeme buď tyčovým mixerém, nebo dáme do klasického mixéru a mixujeme do hladka.
Dochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou.
Přímo do polévky můžeme rovnou přidat i parmezán, nebo potom použít až na dozdobení.
Polévku podáváme s opečeným květákem, slaninou, parmezánem a klidně si k tomu můžeme opéct i chléb.