Výborný koláč, který je nejen snadný, ale krásně vláčný 🙂 Já na tenhle použila naše české borůvky, ale použit můžete různé ovoce.
Budeme potřebovat
Koláč
- 2 vajíčka
- 160 g třtinového cukru
- 250 g kysaného podmáslí
- 60 g ovesných vloček
- 80 g špaldové mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 2 lžičky kypřícího prášku
Drobenka
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukr moučka
- 50 g ovesných vloček
- borůvky
- kulatá koláčová forma
- olej a mouka na vymazání
Postup
Drobenka
- Do misky si dáme všechny ingredience a konečky prstů začneme tvořit drobenku. Nesnažíme se vytvořit celistvé těsto, naopak drobivé kousky těsta.
Koláč
- Máslo si rozehřejeme v rendlíku a necháme ho schladnout.
- Vajíčka si s cukrem prošleháme, přidáme kysané podmáslí a znovu prošleháme. Do této směsi přidáme ovesné vločky.
- V druhé misce si smícháme polohrubou mouku, špaldovou mouku a rozmícháme v ní kypřící prášek, tak, aby se co nejvíce rozptýlil.
- Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou.
- Do vajíčkové směsi přidáme rozpuštěné máslo i všechnu mouku a důkladně promícháme.
- Těsto vylijeme do koláčové formy.
- Posypeme borůvkami a drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 25 – 30 minut.