Výborný koláč, který je nejen snadný, ale krásně vláčný 🙂 Já na tenhle použila naše české borůvky, ale použit můžete různé ovoce.

Budeme potřebovat

Koláč

  • 2 vajíčka
  • 160 g třtinového cukru
  • 250 g kysaného podmáslí
  • 60 g ovesných vloček
  • 80 g špaldové mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 2 lžičky kypřícího prášku

Drobenka

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 50 g ovesných vloček
  • borůvky
  • kulatá koláčová forma
  • olej a mouka na vymazání

Postup

Drobenka

  1. Do misky si dáme všechny ingredience a konečky prstů začneme tvořit drobenku. Nesnažíme se vytvořit celistvé těsto, naopak drobivé kousky těsta.

Koláč

  1. Máslo si rozehřejeme v rendlíku a necháme ho schladnout.
  2. Vajíčka si s cukrem prošleháme, přidáme kysané podmáslí a znovu prošleháme. Do této směsi přidáme ovesné vločky.
  3. V druhé misce si smícháme polohrubou mouku, špaldovou mouku a rozmícháme v ní kypřící prášek, tak, aby se co nejvíce rozptýlil.
  4. Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou.
  5. Do vajíčkové směsi přidáme rozpuštěné máslo i všechnu mouku a důkladně promícháme.
  6. Těsto vylijeme do koláčové formy.
  7. Posypeme borůvkami a drobenkou.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 25 – 30 minut.