Klasická kynutá buchta na plech.
Drobenku můžete zvolit klasickou 50 g másla, 100 g hrubé mouky, 50 g cukr moučka. Já tentokrát vyměnila část mouky za ovesné vločky.
Množství těsta je spíše a menší plech, ale záleží na vás, jak tlusté těsto máte rádi. Klidně můžete použít plech velký, ale rozprostřít těsto je na část plechu.
Budeme potřebovat
Těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí
- 80 g cukr krystal
- 40 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Ovoce
- Jahody
Drobenka
- 50 g másla
- 50 g hrubé mouky
- 50 g ovesných vloček
- 50 g cukr moučka
menší plech
olej nebo máslo na vymazání
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 170°C.
- Pekáč nebo plech si vymažeme olej, nebo rozpuštěným máslem.
- Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme do požadované tloušťky a tvaru.
- Nakonec těsto předěláme na plech, pomocí rukou těsto ještě dotvarujeme, na těsto poklademe jahody, zasypeme drobenkou a dáme péct.
- Pečeme při 170°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 45 – 50 minut.