Klasická kynutá buchta na plech.

Drobenku můžete zvolit klasickou 50 g másla, 100 g hrubé mouky, 50 g cukr moučka. Já tentokrát vyměnila část mouky za ovesné vločky.

Množství těsta je spíše a menší plech, ale záleží na vás, jak tlusté těsto máte rádi. Klidně můžete použít plech velký, ale rozprostřít těsto je na část plechu.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g cukr krystal
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Ovoce

  • Jahody

Drobenka

  • 50 g másla
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g cukr moučka

menší plech
olej nebo máslo na vymazání

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Troubu si předehřejeme na 170°C.
  7. Pekáč nebo plech si vymažeme olej, nebo rozpuštěným máslem.
  8. Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme do požadované tloušťky a tvaru.
  9. Nakonec těsto předěláme na plech, pomocí rukou těsto ještě dotvarujeme, na těsto poklademe jahody, zasypeme drobenkou a dáme péct.
  10. Pečeme při 170°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 45 – 50 minut.