Díky jogurtu a nastrouhaným jablkům je těsto krásně vláčné. Nakonec je koláč zasypaný drobenkou. Drobenka je namixovaná z hrubé mouky a ovesných vloček. Díky ovesným vločkám je drobenka ještě křupavější než normálně, ale pokud nemáte ovesné vločky, můžete udělat drobenku pouze z hrubé mouky.
Budeme potřebovat
Koláč
- 2 vajíčka
- 180 g cukr krystal
- 200 g jogurtu (Hollandia)
- 3 střední jablka
- 70 g másla
- 120 g polohrubé mouky
- 130 g hladké mouky
- prášek do pečiva
Drobenka
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukr moučka
- 50 g ovesných vloček
kulatá dortová forma o průměru 24 cm
Olej a hrubá mouka na vymazání
Postup
Drobenka
- Máslo si vytáhneme z lednice, aby nám trošku povolilo.
- Do misky si dáme všechny ingredience a konečky prstů začneme tvořit drobenku. Nesnažíme se vytvořit celistvé těsto, naopak drobivé kousky těsta.
Koláč
- Máslo si rozehřejeme v rendlíku a necháme ho vychladnout.
- Vajíčka si s cukrem prošleháme, přidáme jogurt a znovu prošleháme. Do této směsi přidáme vychladlé máslo a nastrouhaná jablka.
- V druhé misce si smícháme polohrubou mouku, hladkou mouku a rozmícháme v ní kypřící prášek, tak, aby se co nejvíce rozptýlil.
- Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou.
- Nakonec obě směsi smícháme, důkladně promícháme. Nenecháváme těsto dlouho na lince, naopak ho co nejdříve vylijeme do koláčové formy, zasypeme drobenkou a dáme péct.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 45-50 minut.