Budeme potřebovat

Placky

  • 350 g cukety, nastrouhané na hrubo
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • 100 g sýru, parmezánu
  • česnek
  • majoránka
  • sůl

Bramborová kaše

  • 1,3 kg brambor
  • 130 g másla
  • 250 g smetany 33%
  • sůl

Postup

Placky

  1. Cuketu si očistíme, pokud je mladá a má jemnou slupku, nemusíme ji loupat, stačí jen nastrouhat. Pokud máme naopak starší velkou cuketu, je lepší ji oloupat a vydlabat jádra. Cuketu si nastrouháme nahrubo.
  2. Cuketu osolíme a necháme tzv. vybečat. Zhruba po 15 minutách vymačkáme z cukety vodu. Nemusíme však úplně důkladně. Voda, která nám v cuketě zůstane se nám bude hodit, alespoň nebudeme muset do těsta přilévat mléko, nebo vodu.
  3. K cuketě přidáme najemno nastrouhaný parmezán, vajíčka, mouku, česnek, majoránku a dochutíme solí.
  4. Směs se vám ze začátku může zdát hustší, ale vajíčka nám krásně směs spojí.
  5. Rozpálíme si pánev, zakápneme trochou oleje a smažíme placičky z obou stran do zlatova. Nejvíce se mi pro smažení placiček osvědčila hliníková pánev. Na ostatních se pouze roztekl sýr a placička se vůbec nepropekla, nebo se naopak připekla k pánvičce.

Bramborová kaše

  1. Brambory si oškrábeme, nakrájíme na malé kostečky a v osolené vodě vaříme do změknutí.
  2. Po uvaření slejeme vodu z brambor.
  3. Brambory vložíme do stolního robotu, kde použijeme nástavec K, nebo pomocí ručního mixeru začneme mixovat.
  4. Nejprve mixujeme samotné brambory a poté postupně přiléváme rozpuštěné máslo a ohřátou smetanu.