Čokoládové palačinky s tvarohovou náplní. Naplnit a dozdobit si jej můžete čímkoliv, záleží na vás, co máte rádi.
Budeme potřebovat
Palačinky
- 2 vajíčka
- 200 g hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 ml oleje
- 20 g kakaa
- špetka soli
Náplň
- 250 g plnotučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- cukr moučka podle chuti
- ovoce, marmeláda, oříškové máslo, čokoláda
Postup
Palačinky
- Do misky si vyklepneme vajíčka, přidáme mouku, kakao, olej, špetku soli a přidáme část mléka.
- Pomocí ručního mixéru, nebo šlehací metly si vytvoříme hladké těsto, do kterého postupně přiléváme mléko. Kdyby jsme všechno mléko přidali naráz, těžko by se nám rozmíchávali hrudky, které by v těstě vznikly, proto je lepší mléko přilévat, až je těsto hladké.
- Těsto necháme zhruba 10 minut odpočinout. Mouka do sebe natáhne ještě část tekutiny a těsto pak bude o něco hustší. Pokud se vám někdy stalo, že se vám první palačinky nepodařily, většinou za to právě může řídké těsto, které není uleželé. A nebo nedostatečně rozpálená pánev.
- Jak poznáme dostatečně rozpálenou pánev? K testu použijeme vodu. Pokud prskneme na pánev vodu, a ta po pánvi začne „tančit“ pánev je dostatečně rozehřátá.
- Základ krásných palačinek je taky vhodná pánev. Pánev by měla mít kulatý tvar, nízký okraj, nepřilnavý povrch a vyrobená z nezávadných materiálů jako je například hliník, titan a železo.
- Pokud máme dostatečně rozehřátou pánev, můžeme smažit palačinky. Pokud máte rádi palačinky mastnější, můžete smažit na trošce oleje. Máslo není vhodné, rychle by se nám připálilo.
- Palačinky smažíme z obou stran do zlatova. Nenecháváme je na pánvi příliš dlouho, palačinky by díky kakau mohli zhořknout.
- Nakonec je můžeme pomazat marmeládou, oříškovým máslem, nebo naplnit tvarohovou náplní.
- Dozdobit sis jej můžeme čerstvým nebo mrazeným ovocem, čokoládou, oříšky .. atd.