Křupavý cibulový chleba, grilovaný hermelín a výborná brusinková zavařenina značky darbo, je prostě skvělá kombinace. Chleba je z droždí, takže jeho příprava není vůbec složitá. Jen je potřeba si nachystat těsto den dopředu a v den pečení ho párkrát přeložit, aby jsme do něho dostali více vzduchu.

Budeme potřebovat

Cibulový chleba

  • 700 g hladké mouky, můžete použít i celozrnnou, nebo chlebovou
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 500 ml vody
  • 1 cibule
  • olej

Hermelín

  • Hermelín
  • olej
  • koření např. grilovací, bylinkové, nebo přímo na grilovaný sýr
  • alobal
  • brusinkovou zavařeninu značky darbo

Postup

Cibulový chleba

  1. Do větší misky si přesejeme mouku, přidáme sůl, droždí a vodu.
  2. Těsto promícháme vařečkou a potom zpracujeme rukami. Těsto je lepivé.
  3. Jamile máme těsto spojené, namočíme si ruce a začneme kraje těsta přehýbat do středu. Díky tomu nám vznikne bochánek. Misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice.
  4. V lednici necháme alespoň 12 hodin.
  5. Po minimálně 12 hodinách v lednici, těsto vytáhneme a uděláme první překlad. Ruce si znovu namočíme a kraje těsta znovu vytahujeme a skládáme do středu těsta. Nakonec spoje těsta položíme na dno mísy. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií a necháme hodinu kynout.
  6. Mezitím si připravíme cibuli, kterou si nakrájíme na menší kousky a osmažíme dozlatova na oleji. Hotovou cibuli si přecedíme, ať nám odkape přebytečný olej.
  7. Po hodině přidáme do těsta cibuli a uděláme další překlad. A necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
  8. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. A rovnou si do ní vložíme i pekáč, v kterém budeme chleba péct.
  9. Jakmile uplyne doma kynutí, vytáhneme si vyhřátý pekáč z trouby a rychle do něho přendáme chleba, tak aby spoje byli na dně formy.
  10. Chleba pečeme na 200°C zhruba 30 minut, poté pekáč odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
  11. Po upečení chleba vyndáme z pekáče a předěláme ho na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.

Hermelín

  1. V oleji si rozmícháme koření dle chuti, hermelín ním pomažeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby. Pečeme dokud nám hermelín zcela nezměkne.
  2. Nakonec hermelín dozdobíme brusinkami.