Křupavý cibulový chleba, grilovaný hermelín a výborná brusinková zavařenina značky darbo, je prostě skvělá kombinace. Chleba je z droždí, takže jeho příprava není vůbec složitá. Jen je potřeba si nachystat těsto den dopředu a v den pečení ho párkrát přeložit, aby jsme do něho dostali více vzduchu.
Budeme potřebovat
Cibulový chleba
- 700 g hladké mouky, můžete použít i celozrnnou, nebo chlebovou
- 7 g sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 500 ml vody
- 1 cibule
- olej
Hermelín
- Hermelín
- olej
- koření např. grilovací, bylinkové, nebo přímo na grilovaný sýr
- alobal
- brusinkovou zavařeninu značky darbo
Postup
Cibulový chleba
- Do větší misky si přesejeme mouku, přidáme sůl, droždí a vodu.
- Těsto promícháme vařečkou a potom zpracujeme rukami. Těsto je lepivé.
- Jamile máme těsto spojené, namočíme si ruce a začneme kraje těsta přehýbat do středu. Díky tomu nám vznikne bochánek. Misku přikryjeme potravinářskou folií a dáme do lednice.
- V lednici necháme alespoň 12 hodin.
- Po minimálně 12 hodinách v lednici, těsto vytáhneme a uděláme první překlad. Ruce si znovu namočíme a kraje těsta znovu vytahujeme a skládáme do středu těsta. Nakonec spoje těsta položíme na dno mísy. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií a necháme hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme cibuli, kterou si nakrájíme na menší kousky a osmažíme dozlatova na oleji. Hotovou cibuli si přecedíme, ať nám odkape přebytečný olej.
- Po hodině přidáme do těsta cibuli a uděláme další překlad. A necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. A rovnou si do ní vložíme i pekáč, v kterém budeme chleba péct.
- Jakmile uplyne doma kynutí, vytáhneme si vyhřátý pekáč z trouby a rychle do něho přendáme chleba, tak aby spoje byli na dně formy.
- Chleba pečeme na 200°C zhruba 30 minut, poté pekáč odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
- Po upečení chleba vyndáme z pekáče a předěláme ho na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.
Hermelín
- V oleji si rozmícháme koření dle chuti, hermelín ním pomažeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby. Pečeme dokud nám hermelín zcela nezměkne.
- Nakonec hermelín dozdobíme brusinkami.