Výborný a lehký tvarohový cheesecake s čokoládovou ganache a čerstvými jahodami. Recept je velmi jednoduchý, jen je trošku náročnější na čas. Nejprve je potřeba si vytáhnout ingredience předem z lednice, aby měli pokojovou teplotu. A po upečení je důležité ho nechat postupně vychladnout. Pokud by jsme ho z trouby dali rovnou do lednice, srazil by se nám.
Budeme potřebovat
Sušenkový základ
- 150 g máslových sušenek
- 60 g másla
Cheesecake
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 190 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g cukru krupice
Čokoládová ganache
- 250 g čokolády 60% – 70% kakaa
- 200 g smetany 33% – 40%
Čerstvé jahody.
Pečicí papír a kulatá forma na pečení o průměru 18 – 24 cm. Čím větší forma, tím nižší cheesecake bude.
Postup
Příprava
- Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
- Hodinu před pečením si vytáhneme i máslo z lednice, aby nám povolilo na sušenkový základ.
- Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
- Nachystáme si kulatou dortovou formu o průměru 24 cm, může být i menší, spodek formy vyložíme pečicím papírem.
Sušenkový základ
- Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
- Rozmixované sušenky vysypeme do formy vyložené pečicím papírem a důkladně uťapkáme. Sušenky dáváme pouze na spodek, do okrajů ne.
Náplň
- Všechny suroviny na náplň vložíme do mísy v které budeme náplň šlehat.
- Směs šleháme krátce a při menších otáčkách. Jen tak, aby se nám vše spojilo. Pokud by jsme šlehali příliš dlouho, vznikly by nám v náplni bublinky, které jsou pro cheesecake nežádoucí.
- Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
- Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 50 – 60 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
- Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku.
- Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
- Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny. - Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.
Čokoládová ganache
- Čokoládu si nalámeme na menší kousky.
- Smetanu si dáme do hrnce a zahřejeme ji. Měla by mít teplou kolem 70 – 80°C
- Smetanu nalijeme na čokoládu a pár minut si jí nevšímáme.
- Zhruba po 3 – 4 minutách směs důkladně promícháme.
- Čokoládu nalijeme na cheesecake.
- Cheesecake dáme do lednice a počkáme, než čokoláda ztuhne.
Dokončení
- Cheesecake dozdobíme čerstvými jahodami.
- Pokud by jsme chtěli mít cheesecake nakrájený na hezké kousky, dáme si nůž do horké vody. Nůž od vody otřemě a uděláme jeden řez, poté znovu dáme nůž nahřát a takhle postupujeme, dokud nemáme cheesecake celý nakrájený.