Výborný a lehký tvarohový cheesecake s čokoládovou ganache a čerstvými jahodami. Recept je velmi jednoduchý, jen je trošku náročnější na čas. Nejprve je potřeba si vytáhnout ingredience předem z lednice, aby měli pokojovou teplotu. A po upečení je důležité ho nechat postupně vychladnout. Pokud by jsme ho z trouby dali rovnou do lednice, srazil by se nám.

Budeme potřebovat

Sušenkový základ

  • 150 g máslových sušenek
  • 60 g másla

Cheesecake

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 190 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g cukru krupice

Čokoládová ganache

  • 250 g čokolády 60% – 70% kakaa
  • 200 g smetany 33% – 40%

Čerstvé jahody.

Pečicí papír a kulatá forma na pečení o průměru 18 – 24 cm. Čím větší forma, tím nižší cheesecake bude.

Postup

Příprava

  1. Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
  2. Hodinu před pečením si vytáhneme i máslo z lednice, aby nám povolilo na sušenkový základ.
  3. Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
  4. Nachystáme si kulatou dortovou formu o průměru 24 cm, může být i menší, spodek formy vyložíme pečicím papírem.

Sušenkový základ

  1. Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
  2. Rozmixované sušenky vysypeme do formy vyložené pečicím papírem a důkladně uťapkáme. Sušenky dáváme pouze na spodek, do okrajů ne.

Náplň

  1. Všechny suroviny na náplň vložíme do mísy v které budeme náplň šlehat.
  2. Směs šleháme krátce a při menších otáčkách. Jen tak, aby se nám vše spojilo. Pokud by jsme šlehali příliš dlouho, vznikly by nám v náplni bublinky, které jsou pro cheesecake nežádoucí.
  3. Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
  4. Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 50 – 60 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
  5. Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku.
  6. Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
  7. Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
    V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny.
  8. Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.

Čokoládová ganache

  • Čokoládu si nalámeme na menší kousky.
  • Smetanu si dáme do hrnce a zahřejeme ji. Měla by mít teplou kolem 70 – 80°C
  • Smetanu nalijeme na čokoládu a pár minut si jí nevšímáme.
  • Zhruba po 3 – 4 minutách směs důkladně promícháme.
  • Čokoládu nalijeme na cheesecake.
  • Cheesecake dáme do lednice a počkáme, než čokoláda ztuhne.

Dokončení

  • Cheesecake dozdobíme čerstvými jahodami.
  • Pokud by jsme chtěli mít cheesecake nakrájený na hezké kousky, dáme si nůž do horké vody. Nůž od vody otřemě a uděláme jeden řez, poté znovu dáme nůž nahřát a takhle postupujeme, dokud nemáme cheesecake celý nakrájený.