Červená čočka nemá slupku jako ostatní luštěniny, tudíž není tak nadýmavá a nemusí se předem namáčet. Nám osobně chutná i víc než klasická hnědá čočka, z které se obvykle čočka na kyselo dělá 🙂


Příprava červené čočky je velmi jednoduchá, stačí ji pouze propláchnout a poté se vaří pouze 15 minut.
Po uvaření, má červená čočka oproti hnědé čočce, kašovitou konzistenci.

Recept je zhruba na 4 porce

Budeme potřebovat

  • 300 g červené loupané čočky
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mouky (vrchovaté)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 – 1,2 litru vody
  • ocet
  • sůl
  • majoránka

Postup

  1. Červenou čočku nemusíme namáčet, takže ji stačí propláchnout a přebrat.
  2. Čočku vložíme do hrnce, zalijeme ji vodou a přidáme k ní oloupanou cibuli a oloupaný česnek. Cibuli klidně můžeme nakrájet najemno a osmahnout ji spolu s jíškou, ale mě osobně kousky cibule v čočce vadí. Tak ji jen celou povařím v čočce a poté cibuli vytáhnu.
  3. Takto vaříme na středním plamenu do změknutí, bude to trvat zhruba 15 minut.
  4. Mezitím si připravíme v druhém hrnci jíšku.
  5. Máslo si rozpustíme, přidáme k němu mouku a na středně silném plamenu smažíme aspoň 2 minuty, dokud nám nezačne jíška zlátnout. Během toho neustále jíšku hlídáme a mícháme. Jakmile je jíška hotová zalijeme ji trochou studené vody a přitom rychle mícháme, aby nám vznikla jemná kašička.
  6. Jamile je čočka dovařená, vyndáme z ní cibuli a přimícháme jíšku.
  7. Poté už jen dochutíme solí, octem a majoránkou.
  8. Vždy, když přidávám ocet, nechám čočku ještě párkrát probublat, vypaří se tak octový čpavek a čočka zůstane jen příjemně nakyslá.
  9. K čočce podáváme párky, nebo vajíčko.