Červená čočka nemá slupku jako ostatní luštěniny, tudíž není tak nadýmavá a nemusí se předem namáčet. Nám osobně chutná i víc než klasická hnědá čočka, z které se obvykle čočka na kyselo dělá 🙂
Příprava červené čočky je velmi jednoduchá, stačí ji pouze propláchnout a poté se vaří pouze 15 minut.
Po uvaření, má červená čočka oproti hnědé čočce, kašovitou konzistenci.
Recept je zhruba na 4 porce
Budeme potřebovat
- 300 g červené loupané čočky
- 150 g cibule
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mouky (vrchovaté)
- 3 stroužky česneku
- 1 – 1,2 litru vody
- ocet
- sůl
- majoránka
Postup
- Červenou čočku nemusíme namáčet, takže ji stačí propláchnout a přebrat.
- Čočku vložíme do hrnce, zalijeme ji vodou a přidáme k ní oloupanou cibuli a oloupaný česnek. Cibuli klidně můžeme nakrájet najemno a osmahnout ji spolu s jíškou, ale mě osobně kousky cibule v čočce vadí. Tak ji jen celou povařím v čočce a poté cibuli vytáhnu.
- Takto vaříme na středním plamenu do změknutí, bude to trvat zhruba 15 minut.
- Mezitím si připravíme v druhém hrnci jíšku.
- Máslo si rozpustíme, přidáme k němu mouku a na středně silném plamenu smažíme aspoň 2 minuty, dokud nám nezačne jíška zlátnout. Během toho neustále jíšku hlídáme a mícháme. Jakmile je jíška hotová zalijeme ji trochou studené vody a přitom rychle mícháme, aby nám vznikla jemná kašička.
- Jamile je čočka dovařená, vyndáme z ní cibuli a přimícháme jíšku.
- Poté už jen dochutíme solí, octem a majoránkou.
- Vždy, když přidávám ocet, nechám čočku ještě párkrát probublat, vypaří se tak octový čpavek a čočka zůstane jen příjemně nakyslá.
- K čočce podáváme párky, nebo vajíčko.
Majka
Super mňamka, děkuji 🙂