Jedna podzimní křupavá buchta 🙂 Těsto je z jogurtového těsta, takže je krásně vláčné, jablka můžete naskládat na plátky, nebo klidně nastrouhat. Nakonec doplněné o křupavou drobenku.

Budeme potřebovat

Buchta

  • 3 vajíčka
  • 270 g cukr krupice
  • 300 g jogurtu
  • 100 g másla
  • 120 g polohrubé mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g mandle mleté
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr

Ovoce

  • 2 – 3 jablka
  • skořice

Drobenka

  • 100 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 170 g hrubé mouky
  • 80 g namletých mandlí

Plech o velikosti 36×25 cm, může být i menší.
Pečicí papír.

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170°C. Program pečení vrch + spodek.
  2. Jako první si připravíme drobenku a jablka. Jakmile si připravíme těsto na koláč, je důležité, aby šel co nejrychleji do trouby, proto je lepší mít už vše připravené.
  3. Na drobenku použijeme chladnější, nebo trošku změklé máslo. Přidáme mouku, namleté mandle, cukr a začneme konečky prstů tvořit drobenku. Pokud máme v kuchyni příliš teplo, drobenku můžeme dát do lednice, než ji budeme potřebovat.
  4. Plech si vyložíme pečicím papírem.
  5. Jablka můžeme jen nakrájet na tenké plátky, nebo oškrábat a nastrouhat, záleží na vás.

Buchta

  1. V jedné míse si smícháme suché ingredience. Mouky prosejeme, přidáme namleté mandle a kypřicí prášek. Vše důkladně promícháme tak, aby se nám kypřící prášek co nejlépe rozptýlil.
  2. Máslo si rozpustíme a necháme vychladnout.
  3. V druhé misce si prošleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt, máslo, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme šlehací metličkou.
  4. Nakonec obě směsi spojíme, důkladně promícháme a nalijeme na plech.
  5. Na těsto poklademe jablka, posypeme skořicí a zasypeme drobenkou.
  6. Buchtu pečeme zhruba 30 – 35 minut.