Tak tenhle recept je další z naší rodinné kuchařky a dokonce je hned na první stránce. Snad kromě taťky, tuhle bábovku pekli úplně všichni. I brácha 😀 je totiž strašně jednoduchá a výborná.
Bábovku jsem teď dělala po delší době a poprvé měl tu čest ji ochutnat i P. Není bábovkový tip. Jsou na něho moc suché 😀 ale tuhle si vychvaloval do nebes. Tak doufám, že bude chutnat i vám.
Budeme potřebovat
- 2 vejce
- 1 hr. oleje
- 2 hr. cukru
- 2 hr. hladké mouky
- 2 hr. polohrubé mouky
- 1 a 1/2 hr mléka
- 1 prášek do pečiva
- kakao
- olej a strouhanka na vymazání formy
Pokud máte rádi v bábovce kousky čokolády, nebo oříšky, použijte např. 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek oříšků.
Postup
- Vejce a mléko si vytáhneme z lednice, aspoň hodinu předem.
- Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
- Bábovkovou formu si vymažeme olejem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Máslo není vhodné, protože obsahuje vodu, ta spolu se strouhankou či moukou vytvoří směs, která se po upečení těžko odlepuje od formy.
- V jedné míse si smícháme prosátou mouku a kypřící prášek.
- V druhé míse smícháme zbytek ingrediencí a nakonec přidáme mouku.
- Důkladně směs rozmícháme, případně můžeme rozmixovat ručním mixérem. V robotu použijeme nádstavec K.
- Jednu třetinu těsta si oddělíme a přidáme kakao.
- Polovinu bílé směsi nalijeme do formy, poté nalijeme kakaovou a nakonec zbytek bílé směsi.
- Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
- Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90-100°C.
- Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
- Bábovku vyklopíme, pocukrujeme, nebo můžeme dozdobit čokoládou, karamelem, šlehačkou, ovocným rozvarem.
Zuza
Zdravim a dekuji za tip na hrnkovou babovku. Muj muz taky neni typ na suche moucniky tak doufam ze sklidim tez uspech s touhle verzi.
admin
Tak snad bude chutnat 🙂