Tak tenhle recept je další z naší rodinné kuchařky a dokonce je hned na první stránce. Snad kromě taťky, tuhle bábovku pekli úplně všichni. I brácha 😀 je totiž strašně jednoduchá a výborná.

Bábovku jsem teď dělala po delší době a poprvé měl tu čest ji ochutnat i P. Není bábovkový tip. Jsou na něho moc suché 😀 ale tuhle si vychvaloval do nebes. Tak doufám, že bude chutnat i vám.

Budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 1 hr. oleje
  • 2 hr. cukru
  • 2 hr. hladké mouky
  • 2 hr. polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 hr mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao
  • olej a strouhanka na vymazání formy

Pokud máte rádi v bábovce kousky čokolády, nebo oříšky, použijte např. 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek oříšků.

Postup

  1. Vejce a mléko si vytáhneme z lednice, aspoň hodinu předem.
  2. Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
  3. Bábovkovou formu si vymažeme olejem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Máslo není vhodné, protože obsahuje vodu, ta spolu se strouhankou či moukou vytvoří směs, která se po upečení těžko odlepuje od formy.
  4. V jedné míse si smícháme prosátou mouku a kypřící prášek.
  5. V druhé míse smícháme zbytek ingrediencí a nakonec přidáme mouku.
  6. Důkladně směs rozmícháme, případně můžeme rozmixovat ručním mixérem. V robotu použijeme nádstavec K.
  7. Jednu třetinu těsta si oddělíme a přidáme kakao.
  8. Polovinu bílé směsi nalijeme do formy, poté nalijeme kakaovou a nakonec zbytek bílé směsi.
  9. Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
  10. Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90-100°C.
  11. Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
  12. Bábovku vyklopíme, pocukrujeme, nebo můžeme dozdobit čokoládou, karamelem, šlehačkou, ovocným rozvarem.