Klasická babka, akorát na slano.
Budeme potřebovat
Těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 40 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- pizza koření
Náplň
- šunka
- sýr (gouda, cheddar)
- kečup
Forma na biskupský chlebíček.
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, pizza koření, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Formu na biskupský chlebíček si vymažeme olejem.
- Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 0,5 – 1 cm silný plát, na který dáme kečup, šunku a sýr.
- Těsto srolujeme a podélně ho rozřízneme tak, aby jeden konec zůstal nedoříznutý. Vzniknou nám dva prameny, které opatrně zapleteme do sebe tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.
- Zapletené těsto opatrně předěláme do připravené formy.
- Pečeme při 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 minut.