Klasická česnečka, z domácího českého česneku! Tuhle mě naučila maminka a musím říct, že na ni nedám dopustit. Obsahuje jen základní suroviny a pokud máte v lednici vývar, česnečka je hotová během pár minut. Určitě je výborná i krémová z pečeného česneku, ale za mě je tahle prostě nejlepší 🙂
Česnečka musí postavit na nohy a proto množství česneku volte podle libosti. Někdo snese víc, někdo míň. A hlavně záleží, jaký česnek máte. Čínského je určitě potřeba 3x tolik 😀
Budeme potřebovat
- 30 g másla
- lžíce olivového oleje
- česnek – hodně česneku (já použila zhruba 100 g oloupaných stroužků)
- 2,5 l vývaru
- 2 vejce
- sůl
- kmín
- majoránka
K servírování můžete přidat opečený chléb a nastrouhaný sýr.
Postup
- Oloupaný česnek si rozmačkáme pomocí lisu na česnek.
- V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a menší část lisovaného česneku si velmi krátce osmahneme. Jen aby se nám česnek rozvoněl. Pokud by jsme česnek restovali dlouho, zhořkl by.
- Zalijte vývarem, přidejte kmín, majoránku, případně dosolte.
- Do hrníčku si rozklepněte vajíčka a rozšlehejte je.
- Jakmile nám česnečka začne vřít, přilívejte vajíčko a energicky přitom míchejte.
- Do takto připravené česnečky přidejte druhou část česneku a polévku už nevařte.
- Chléb nakrájený na kostičky vložte na plech a dejte péct. Pečeme při 200°C – program horký vzduch.