Klasická česnečka, z domácího českého česneku! Tuhle mě naučila maminka a musím říct, že na ni nedám dopustit. Obsahuje jen základní suroviny a pokud máte v lednici vývar, česnečka je hotová během pár minut. Určitě je výborná i krémová z pečeného česneku, ale za mě je tahle prostě nejlepší 🙂

Česnečka musí postavit na nohy a proto množství česneku volte podle libosti. Někdo snese víc, někdo míň. A hlavně záleží, jaký česnek máte. Čínského je určitě potřeba 3x tolik 😀

Budeme potřebovat

  • 30 g másla
  • lžíce olivového oleje
  • česnek – hodně česneku (já použila zhruba 100 g oloupaných stroužků)
  • 2,5 l vývaru
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín
  • majoránka

K servírování můžete přidat opečený chléb a nastrouhaný sýr.

Postup

  1. Oloupaný česnek si rozmačkáme pomocí lisu na česnek.
  2. V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme olivový olej a menší část lisovaného česneku si velmi krátce osmahneme. Jen aby se nám česnek rozvoněl. Pokud by jsme česnek restovali dlouho, zhořkl by.
  3. Zalijte vývarem, přidejte kmín, majoránku, případně dosolte.
  4. Do hrníčku si rozklepněte vajíčka a rozšlehejte je.
  5. Jakmile nám česnečka začne vřít, přilívejte vajíčko a energicky přitom míchejte.
  6. Do takto připravené česnečky přidejte druhou část česneku a polévku už nevařte.
  7. Chléb nakrájený na kostičky vložte na plech a dejte péct. Pečeme při 200°C – program horký vzduch.