Francouzský recept, který se podobá koláčům Quiche, akorát zde není použito křehké těsto. Základ náplně tvoří buď vejce se smetanou, nebo bešamelová omáčka a k tomu už si můžete přidat ingredience podle chuti.

Budeme potřebovat

  • 130 g cibule
  • 100 g šunky
  • 4 – 5 vajec (podle potřeby)
  • 150 g sýru (gouda, cheddar)
  • 350 g brambor
  • 50 g smetany 33%
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40 g másla na smažení cibule + 40 g másla na vymazání formy
  • česnek, petržel, majoránka
  • sůl, pepř

Nádobu na pečení o průměru 25 – 30 cm přibližně 5 cm hluboká.

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmahneme ji na olivovém oleji a másle. Jakmile nám změkne přihodíme nakrájenou šunku na kostičky a lehce osmahneme.
  3. V misce si ušleháme vejce s česnekem, bylinkami a přidáme nastrouhaný sýr a smetanu.
  4. Brambory si oškrábeme, nastrouháme na hrubo a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
  5. Do vajíčkové směsi přidáme nastrouhané brambory a vychladlou směs cibule a šunky.
  6. Pečící nádobu vymažeme máslem a nalijeme do ní směs.
  7. Pečeme na 190°C zhruba 30 – 40 minut.