Francouzský recept, který se podobá koláčům Quiche, akorát zde není použito křehké těsto. Základ náplně tvoří buď vejce se smetanou, nebo bešamelová omáčka a k tomu už si můžete přidat ingredience podle chuti.
Budeme potřebovat
- 130 g cibule
- 100 g šunky
- 4 – 5 vajec (podle potřeby)
- 150 g sýru (gouda, cheddar)
- 350 g brambor
- 50 g smetany 33%
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g másla na smažení cibule + 40 g másla na vymazání formy
- česnek, petržel, majoránka
- sůl, pepř
Nádobu na pečení o průměru 25 – 30 cm přibližně 5 cm hluboká.
Postup
- Troubu si předehřejeme na 190°C
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmahneme ji na olivovém oleji a másle. Jakmile nám změkne přihodíme nakrájenou šunku na kostičky a lehce osmahneme.
- V misce si ušleháme vejce s česnekem, bylinkami a přidáme nastrouhaný sýr a smetanu.
- Brambory si oškrábeme, nastrouháme na hrubo a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
- Do vajíčkové směsi přidáme nastrouhané brambory a vychladlou směs cibule a šunky.
- Pečící nádobu vymažeme máslem a nalijeme do ní směs.
- Pečeme na 190°C zhruba 30 – 40 minut.