Sýrový stromeček je ideální pohoštění na vánoční večírek, nebo silvestrovskou oslavu. Buchtičky si můžete naplnit vašim oblíbeným sýrem, nebo šunkou. Já použila goudu, cheddar, nivu a schwarzwaldskou šunku. Po upečení potřete buchtičky bylinkovo – česnekovým máslem a můžete podávat.

Budeme potřebovat

Těsto na buchtičky

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 250 ml vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli

Náplň

  • gouda
  • cheddar
  • niva
  • schwarzwaldská šunka
  • bylinky
  • česnek
  • máslo na potření před upečením i na bylinkové máslo
  • plech a pečicí papír

Postup

  1. Jako první si připravíme těsto, které nám bude zhruba hodinu kynout.
  2. Všechny ingredience na těsto dáme do jedné mísy a vytvoříme kompaktní těsto, buď pomocí vařečky, nebo robotu, kde použije nástavec hák. Těsto přikryjeme útěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě.
  3. Mezitím co nám těsto kyne si připravíme šunku a sýry, které si nakrájíme na menší kostečky. Zhruba 2×2 cm.
  4. Troubu si předehřejeme na 180°C, program pečení vrch + spodek.
  5. Pomoučíme si vál, ale ne příliš. Pokud by bylo těsto příliš pomoučené, špatně by se spojovalo a nevytvořili by jsme hezké buchtičky.
  6. Těsto si rozdělíme na 32 stejně velkých buchtiček. Já postupuji tak že si těsto rozdělím na dvě poloviny, poté na čtvrtiny, osminy a pokračuji, dokud mi z jedné poloviny nevznikne 16 buchtiček.
  7. Buchtičky plníme připraveným sýrem a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Já původně měla jen 30 buchtiček a tudíž kmen byl pouze ze 2 kuliček, ale tím, že nám z těsta krásně vznikne kuliček 32, tak jako kmen můžete použít kuličky 4, případně budete mít 2 náhradní, kdyby se vám nějaká nepovedla zabalit.
  8. Kuličky jsem kladla v řadách ze spod – 7 buchtiček, 6 buchtiček, 5 buchtiček, 4, 3, 2, 1 a dolů jako kmen buď 2 nebo 4 buchtičky 🙂
  9. Stromeček potřeme máslem a posypeme strouhaným sýrem.
  10. Pečeme dozlatova, zhruba 30 minut.
  11. Jakmile vytáhneme stromeček z trouby, potřeme ho připraveným bylinkovo-česnekovým máslem.
  12. A máme hotovo! 🙂