Výborné kynuté těsto, na které jsem tentokrát použila jablka a drobenku s ovesnými vločkami.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 120 g cukr krystal
  • špetka soli
  • vanilka
  • citronová kůra

Ovoce

  • 1 kg jablek nakrájených na plátky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 100 g cukr krupice
  • citron
  • skořice
  • vanilka

Drobenky

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 100 g mletého cukru

Postup

Postup

Těsto

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka, zhruba 80 ml nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Mezitím si připravíme jablka a drobenku.

Jablka

  1. Jablka si očistíme, nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  2. Na pánev dáme máslo, přidáme jablka, které zakápneme citronem. Přidáme špetku soli, cukr a skořici.
  3. Jablka necháme lehce zkaramelizovat, nedusíme je úplně do změknutí.

Drobenka

  1. Na drobenku budeme potřebovat chladnější, ale trošku změklé máslo, ke kterému přidáme mouku, ovesné vločky a cukr. Konečky prstů začneme tvořit drobenku.

Kompletace

  1. Jakmile máme těsto vykynuté rozehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Vykynuté těsto si rozválíme na velikost plechu. Já použila plech o rozměrech 36 x 30 cm.
  3. Těsto si opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Na těsto poklademe jablka a zasypeme drobenkou.
  5. Vdolek necháme ještě 15 minut kynout na kuchyňské lince, poté pečeme na 170°C (program pečení – vrch spodek) zhruba 30 – 40 minut.