Budeme potřebovat

Polévka

  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední květák
  • 500 g brambor
  • 1 litr vývaru
  • 200 g smetany

Dozdobení

  • 150 g květáku
  • 150 g brambor
  • 1 lžíce oleje
  • parmezán
  • slanina

Postup

  1. V hrnci si rozpustíme máslo s lžící oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájený česnek a necháme jen krátce zavonět.
  2. Přidáme květák, který jsme si rozdělili na menší růžičky (150 g květáku si necháme na dozdobení) a brambory, které jsou očištěné a nakrájené na menší kousky. Vše zalijeme vývarem, pokud máme méně slaný, dosolíme.
  3. Vše vaříme do změknutí, mezitím si připravíme věci na dozdobení.
  4. Brambory si omyjeme a i se slupkou nakrájíme na menší kousky a dáme do pekáčku. Přidáme zbylé růžičky květáku, vše zakápneme olivovým olejem, osolíme a přidáme trochu parmezánu. Pečeme do zlatova.
  5. Slaninu si nakrájíme na menší kousky a opékáme na pánvi. Jakmile nám slanina zezlátne, přecedíme ji, ať nám neplave v sádle.
  6. Jakmile se nám uvaří brambory a květák, směs rozmixujeme buď tyčovým mixerém, nebo dáme do klasického mixéru a mixujeme do hladka.
  7. Dochutíme solí, pepřem a zalijeme smetanou.
  8. Přímo do polévky můžeme rovnou přidat i parmezán, nebo potom použít až na dozdobení.
  9. Polévku podáváme s opečeným květákem, slaninou, parmezánem a klidně si k tomu můžeme opéct i chléb.
  10. Dobrou chuť