Obliž prst vznikl ve spolupráci s @uprazeno. Díky nim budete mít každý týden jeden sladký recept po celý duben. A jelikož jsou Velikonoce za dveřmi, tak jsem si pro vás připravila obliž prst.

Obliž prst, je naše Velikonoční klasika. U nás ho vždycky pekla maminka, od které mám právě tento recept. Je to trošku sladká bomba 😀 ale jednou za rok, si sladkou dobrotu můžeme dopřát 🙂

K obliž prstu jsem si připravila kávu Brazil. Chuťový profil: Intenzivní čokoládová chuť, ve které objevíte oříšky spolu s bobulovitým ovocem. Příjemně sladká chuť, která skvěle vynikne při espresso přípravě. Pokud se rozhodujete s jakou kávou začnete, klidně si můžete objednat degustační balíček za zvýhodněnou cenu.

A teď něco k obliž prstu. Aby se vám povedl jak má, je určitě dobré mít čerstvé vajíčka. Jeho příprava není určitě nejjednodušší, ale věřím, že jej každý zvládne 🙂

Budeme potřebovat

Piškot

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 160 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic studené vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • marmeláda na pomazání

Žloutková náplň

  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 5 žloutků
  • vanilka
  • 200 g mletého cukru
  • 250 g změklého másla

Sníh

  • 5 bílků
  • 250 g cukru krupice

Dozdobení

  • čokoláda

  • plech o velikosti 30 x 40 cm a menší, čím menší plech bude, tím vyšší bude dezert
  • olej a hrubá mouka na vysypání

Postup

Příprava

  1. Vajíčka a máslo si vytáhneme alespoň hodinu předem z lednice.

Piškot

  1. Troubu si předehřejeme na 170°C, program pečení vrch + spodek.
  2. V jedné misce si smícháme všechny suché ingredience – mouku, kakao a kypřicí prášek, vše důkladně promícháme.
  3. Do druhé misky si rozklepneme vajíčka, přidáme cukr, 5 lžic studené vody a důkladně vyšleháme do světlé pěny. Můžeme použít buď ruční šlehač, nebo stolní robot, kde použijeme balonovou metlu.
  4. Vejce šleháme do světlé pěny, která téměř nestéká ze stěrky.
  5. Jakmile máme vejce vyšlehané, přesejeme do těsta mouku, a pomocí stěrky těsto promícháváme.
  6. Těsto nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech.
  7. Pečeme zhruba 12 minut.

Náplň

  1. Část mléka, zhruba 200 ml nalijeme do hrnce a začneme ho vařit.
  2. Zbytek mléka (100 ml) nalejeme do misky, přidáme žloutky a 4 lžíce hladké mouky. Vše důkladně promícháme.
  3. Jamile se nám mléko v kastrůlku ohřeje, za stálého míchání přidáme směs z misky.
  4. Na mírném ohni vaříme dokud nám směs nezhoustne.
  5. Uvařenou směs si předěláme do misky, zakryjeme ji potravinou folii, tak aby se folie dotýkala krému a necháme vychladnout, ale pouze na pokojovou teplotu.
  6. Máslo si vyšleháme do světlé pěny, buď pomocí ručního šlehače, nebo stolního robotu, kde použijeme nástavec K. Budeme šlehat zhruba 15 minut. Správně vyšlehané máslo nabyde svůj objem a zesvětlá.
  7. Jamile máme vyšlehané máslo, začneme po lžících přidávat uvařený krém. Vždy počkáme, až se krém do těsta zapracuje a přidáme další.
  8. Vychladlé piškotové těsto potřeme marmeládou a potřeme připraveným krémem.
  9. Než připravíme sníh, dáme buchtu do lednice.

Sníh

  1. Aby nám sníh pěkně držel, je nutné ho vyšlehat nad parou.
  2. Do hrnce si dáme zhruba 5 cm vody a necháme zehřít.
  3. Nad hrnec si dáme misku, která bude větší než hrnec. Jde o to, aby hrnec obepínal misku a neunikala tak z hrnce pára.
  4. Do misky si dáme bílky a začneme šlehat, jakmile nám začnou bílky bělat, přidáme část cukru, zašleháme a přidáme další část cukru.
  5. Nad parou šleháme bílky, dokud nemají 40°C, poté misku sundáme a šleháme, dokud bílky nevychladnou.
  6. Dobře vyšlehané bílky dělají špičky, které se neroztékají.
  7. Vyšlehaný sníh přidáme na připravenou buchtu.
  8. Nakonec zastrouháme čokoládou a dáme do lednice vychladnout.
  9. Obliž prst krájíme horkým nožem.