Obliž prst vznikl ve spolupráci s @uprazeno. Díky nim budete mít každý týden jeden sladký recept po celý duben. A jelikož jsou Velikonoce za dveřmi, tak jsem si pro vás připravila obliž prst.
Obliž prst, je naše Velikonoční klasika. U nás ho vždycky pekla maminka, od které mám právě tento recept. Je to trošku sladká bomba 😀 ale jednou za rok, si sladkou dobrotu můžeme dopřát 🙂
K obliž prstu jsem si připravila kávu Brazil. Chuťový profil: Intenzivní čokoládová chuť, ve které objevíte oříšky spolu s bobulovitým ovocem. Příjemně sladká chuť, která skvěle vynikne při espresso přípravě. Pokud se rozhodujete s jakou kávou začnete, klidně si můžete objednat degustační balíček za zvýhodněnou cenu.
A teď něco k obliž prstu. Aby se vám povedl jak má, je určitě dobré mít čerstvé vajíčka. Jeho příprava není určitě nejjednodušší, ale věřím, že jej každý zvládne 🙂
Budeme potřebovat
Piškot
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 160 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 5 lžic studené vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- marmeláda na pomazání
Žloutková náplň
- 500 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 žloutků
- vanilka
- 200 g mletého cukru
- 250 g změklého másla
Sníh
- 5 bílků
- 250 g cukru krupice
Dozdobení
- čokoláda
- plech o velikosti 30 x 40 cm a menší, čím menší plech bude, tím vyšší bude dezert
- olej a hrubá mouka na vysypání
Postup
Příprava
- Vajíčka a máslo si vytáhneme alespoň hodinu předem z lednice.
Piškot
- Troubu si předehřejeme na 170°C, program pečení vrch + spodek.
- V jedné misce si smícháme všechny suché ingredience – mouku, kakao a kypřicí prášek, vše důkladně promícháme.
- Do druhé misky si rozklepneme vajíčka, přidáme cukr, 5 lžic studené vody a důkladně vyšleháme do světlé pěny. Můžeme použít buď ruční šlehač, nebo stolní robot, kde použijeme balonovou metlu.
- Vejce šleháme do světlé pěny, která téměř nestéká ze stěrky.
- Jakmile máme vejce vyšlehané, přesejeme do těsta mouku, a pomocí stěrky těsto promícháváme.
- Těsto nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech.
- Pečeme zhruba 12 minut.
Náplň
- Část mléka, zhruba 200 ml nalijeme do hrnce a začneme ho vařit.
- Zbytek mléka (100 ml) nalejeme do misky, přidáme žloutky a 4 lžíce hladké mouky. Vše důkladně promícháme.
- Jamile se nám mléko v kastrůlku ohřeje, za stálého míchání přidáme směs z misky.
- Na mírném ohni vaříme dokud nám směs nezhoustne.
- Uvařenou směs si předěláme do misky, zakryjeme ji potravinou folii, tak aby se folie dotýkala krému a necháme vychladnout, ale pouze na pokojovou teplotu.
- Máslo si vyšleháme do světlé pěny, buď pomocí ručního šlehače, nebo stolního robotu, kde použijeme nástavec K. Budeme šlehat zhruba 15 minut. Správně vyšlehané máslo nabyde svůj objem a zesvětlá.
- Jamile máme vyšlehané máslo, začneme po lžících přidávat uvařený krém. Vždy počkáme, až se krém do těsta zapracuje a přidáme další.
- Vychladlé piškotové těsto potřeme marmeládou a potřeme připraveným krémem.
- Než připravíme sníh, dáme buchtu do lednice.
Sníh
- Aby nám sníh pěkně držel, je nutné ho vyšlehat nad parou.
- Do hrnce si dáme zhruba 5 cm vody a necháme zehřít.
- Nad hrnec si dáme misku, která bude větší než hrnec. Jde o to, aby hrnec obepínal misku a neunikala tak z hrnce pára.
- Do misky si dáme bílky a začneme šlehat, jakmile nám začnou bílky bělat, přidáme část cukru, zašleháme a přidáme další část cukru.
- Nad parou šleháme bílky, dokud nemají 40°C, poté misku sundáme a šleháme, dokud bílky nevychladnou.
- Dobře vyšlehané bílky dělají špičky, které se neroztékají.
- Vyšlehaný sníh přidáme na připravenou buchtu.
- Nakonec zastrouháme čokoládou a dáme do lednice vychladnout.
- Obliž prst krájíme horkým nožem.