Výborná třená bábovka s mandlemi a bílou čokoládou. Musím říct, že patří mezi nejlepší bábovky, které na blogu najdete.
Třená bábovka je na přípravu o něco těžší než bábovky, kde se jen smíchají ingredience, ale i tak ji určitě každý zvládne. Stačí jen dbát na důkladně vyšlehané máslo a poté postupné zašlehávání ostatních surovin. Tahle bábovka ale za trochu práce stojí. Opravdu!
A jak všichni určitě moc dobře víme, k dobré bábovce patří i výborné kafé. Já zvolila kávu z malé pražírny kávy z Beskyd a to
Na eshopu najdete nejen kávu, kterou sami praží, ale i příslušenství pro alternativní přípravu kávy. Já si například připravuji kávu v HARIO V60 DRIP DECANTER, kde káva prochází přes papírový filtr a káva je zalévána vodou o 94 stupních, takže nedochází ke spálení. Určitě můžete vyzkoušet i jiné alternativy, např. aeropress, moka konvičku nebo klasický french press.
Na eshopu najdete i kapse pro Nespresso a Dolce Gusto.
Káva je opravdu výborná. Ještě jsem zdaleka neochutnala všechny druhy, ale musím říct, že zatím mými favority jsou kávová zrna Kostarika a Ethiopia.
Chuťový profil: Kostarika – skořice, čokoláda a sušené ovoce. Ethiopia – bobulovité ovoce, cirusy, dušená jablka, hořká čokoláda, červený rybíz.
Pokud by jste s výběrem kávy, nebo její přípravy potřebovali poradit, určitě neváhejte kontaktovat @uprazeno rádi vám pomůžou 🙂
A teď už jdeme na recept.
Budeme potřebovat
Bábovka
- 250 g másla
- 360 g cukr krupice
- 5 vajec
- 120 g namletých mandlí
- 280 g polohrubé mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- olej a hrubá mouka na vysypání formy
- bábovková forma o objemu 1,6 litru a větší
Čokoládová poleva
- 100 g bílé čokolády
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- mandle na posyp
Postup
Příprava surovin
- Máslo, vajíčka i mléko si vytáhneme zhruba 2 hodinky před pečením z lednice. Je důležité aby suroviny měli pokojovou teplotu.
Bábovka
- Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
- U třené bábovky je důležité důkladně vyšlehané máslo a bílky. Pokud tedy máte stolní robot, velmi vám usnadní práci. Poradíte si však i s ručním mixérem.
- Jako první si rozdělíme vajíčka na bílky a žloutky.
- Dále si prosejeme mouku, do které přidáme namleté mandle a promícháme.
- Z bílků a části cukru ušleháme pevný sníh. Pokud použijeme stolní robot, zvolíme balonovou metlu, nebo můžeme šlehat ručním mixerem. Nejprve šleháme samotné bílky, jakmile nám začnou bělat, postupně zašleháme 120 g cukru krupice. Poté šleháme, dokud nám sníh nebude dělat pevné špičky. Takto připravený sníh dáme stranou.
- Další na řadě je máslo. Do mísy si rozkrájíme máslo, které pomocí třecí metly, neboli k-nástavcem, máslo třeme alespoň 10 minut. Máslo zesvětlá a zvětší svůj objem. Po této době postupně přidáme 240 g cukru. A zase důkladně zašleháme. Bude to trvat zhruba 10 minut. Je důležité aby máslo bylo důkladně vyšlehané, jen tak se nám bábovka podaří bez kypřicího prášku.
- Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme žloutky. Pěkně jeden po druhém. Po každém žloutku vždy počkáme až se zašlehá, a poté přidáváme další.
- Pokud máme vajíčka důkladně zašlehané, robot stáhneme na střední stupeň a pomalu, tenkým pramínkem zašleháme mléko.
- Do těsta pomocí stěrky vmícháme připravenou mouku s ořechy a nakonec i sníh.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pokud použijeme bábovkovou formu o objemu 1,6 litru, forma bude skoro plná. Ale těsto už příliš nenabyde, tak se nemusíte bát, že by těsto přeteklo.
- Bábovku pečeme na 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 – 60 minut.
- Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90°C
- Bábovku po vytažení z trouby necháme zhruba 2 minuty ve formě a poté vyklopíme. Kdyby jsme nechali déle, bábovka se by se nám k formě přilepila. Ale pokud by jsme vyklopili hned po vytažení z trouby, bábovka by se nám nejspíš rozpadla. Proto je lepší pár minut počkat.
- Vyklopenou bábovku necháme důkladně vychladnout.
Čokoládová poleva
- Čokoládu si nakrájíme na menší kostičky, případně můžeme použít čokoládové pecičky.
- Smetanu si ohřejeme na 70-80°C a nalijeme ji na čokoládu. Počkáme zhruba 30 sekund a poté důkladně promícháme, aby se čokoláda všechna rozpustila.
- Polevou polijeme bábovku. Pokud by byla bábovka ještě teplá, poleva by z bábovky stekla, je tedy důležité, aby bábovka byla studená 🙂
- Nakonec posypeme rozdrcenými mandlemi.