Jak už jste si mohli všimnout, kynuté těsto je moje nejoblíbenější. Miluju ho! Kynutých buchet už tu mám hodně, tak jsem si řekla, že zkusím udělat muffiny, které naplním hruškou. K dokonalosti mi chyběla už jen drobenka, kterou jsem doplnila ořechy, aby byla pořádně křupavá.
Na 1 plech – 12 muffinů
Budeme potřebovat
Muffiny
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 20 g droždí
- 80 g cukr krystal
- 40 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Ovoce
- 2 hrušky
- 1 lžíce cukru
- skořice
- rum, dle chuti
Drobenka
- 50 g másla
- 60 g hrubé mouky
- 60 g namletých mandlí
- 50 g cukr moučka
- plech na muffiny
- máslo na vymazání
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-40°C
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Mezitím si připravíme drobenku a nachystáme hrušky.
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Plech si vymažeme máslem.
- Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 0,5 – 1 cm silný plát, který si rozděláme na 12 čtverečků.
- Každý čtvereček naplníme hruškou a důkladně zabalíme.
- Připravený bochánek vložíme do plechu na muffiny.
- Bochánky necháme 15 minut na teplém místě kynout, poté pomažeme máslem a posypeme drobenkou.
- Pečeme na 160 – 170°C dozlatova.