Pokud máte předsudky k cuketě, věřte, že ji v bábovce vůbec nepoznáte. Naopak díky ní je bábovka extra vláčná. Dokonce i na druhý den, je jako čerstvá.
Budeme potřebovat
- 1 střední cuketu (zhruba 280 g už nastrouhané cukety)
- 2 vajíčka
- 180 g cukr krupice
- 70 g másla
- 200 g jogurtu
- 100 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 120 g polohrubé mouky
- kypřicí prášek
- vanilka
Bábovková forma, olej a hrubá mouka na vysypání.
Postup
- Jako první si vytáhneme suroviny z lednice, aby měli pokojovou teplotu.
- Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
- Cuketu si očistíme, nastrouháme na hrubou a osolíme, aby nám pustila přebytečnou vodu.
- Než nám cuketa pustí vodu, smícháme si v jedné misce suché ingredience a důkladně směs promícháme, aby se nám kypřicí prášek co nejlépe rozptýlil.
- V druhé misce si prošleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt a rozpuštěné, ale vychladlé máslo.
- Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Máslo není vhodné, protože obsahuje vodu, ta spolu se strouhankou či moukou vytvoří směs, která se po upečení těžko odlepuje od formy.
- Z cukety na vymačkáme vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji k vajíčkové směsi.
- Nakonec obě směsi smícháme a vlijeme je do bábovkové formy.
- Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
- Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90-100°C.
- Doba pečení závisí na použité formě. Já pekla v klasické plechové zhruba 50 minut.
- Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
- Bábovku vyklopíme, pocukrujeme, nebo můžeme dozdobit čokoládou, karamelem, šlehačkou, ovocným rozvarem.
Čokoládová bábovka s cuketou