Výborné kynuté těsto, na které jsem tentokrát použila třešně a drobenku. Třešně můžete vyměnit za jakékoliv jiné sezónní ovoce.
Buchta je trošku vyšší, pokud máte radši tenčí těsto, podívejte se na kynutou buchtu s jahodami, kde jsem použila jen 350 g mouky.
Budeme potřebovat
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 300 ml plnotučného mléka
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 120 g cukr krystal
- špetka soli
- vanilka
- citronová kůra
Ovoce
- Vypeckované třešně
Drobenka
- 200 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g mletého cukru
Postup
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Mezitím si připravíme třešně a drobenku.
- Třešně očistíme a vypeckujeme.
- Na drobenku budeme potřebovat chladnější, ale trošku změklé máslo, ke kterému přidáme mouku, cukr. Konečky prstů začneme tvořit drobenku.
- Jakmile máme těsto vykynuté rozehřejeme si troubu na 160 – 170°C.
- Vykynuté těsto si rozválíme na velikost plechu. Já použila plech o rozměrech 36 x 30 cm.
- Těsto si opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Na těsto poklademe třešně a zasypeme drobenkou.
- Vdolek necháme ještě 15 minut kynout na kuchyňské lince, poté pečeme na 170°C (program pečení – vrch spodek) zhruba 30 – 40 minut.