Výborné kynuté těsto, na které jsem tentokrát použila třešně a drobenku. Třešně můžete vyměnit za jakékoliv jiné sezónní ovoce.

Buchta je trošku vyšší, pokud máte radši tenčí těsto, podívejte se na kynutou buchtu s jahodami, kde jsem použila jen 350 g mouky.

Budeme potřebovat

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 120 g cukr krystal
  • špetka soli
  • vanilka
  • citronová kůra

Ovoce

  • Vypeckované třešně

Drobenka

  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 100 g mletého cukru

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Mezitím si připravíme třešně a drobenku.
  7. Třešně očistíme a vypeckujeme.
  8. Na drobenku budeme potřebovat chladnější, ale trošku změklé máslo, ke kterému přidáme mouku, cukr. Konečky prstů začneme tvořit drobenku.
  9. Jakmile máme těsto vykynuté rozehřejeme si troubu na 160 – 170°C.
  10. Vykynuté těsto si rozválíme na velikost plechu. Já použila plech o rozměrech 36 x 30 cm.
  11. Těsto si opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Na těsto poklademe třešně a zasypeme drobenkou.
  13. Vdolek necháme ještě 15 minut kynout na kuchyňské lince, poté pečeme na 170°C (program pečení – vrch spodek) zhruba 30 – 40 minut.