Klasické české rizoto s houbami, žampiony, kuřecím masem a hráškem. Popravdě nejsem moc fanoušek italského risotta. Daleko raději mám právě naši českou klasiku.

Spousta lidí, dělá rizoto z vařeného masa. U nás ani tahle varianta moc nefrčí. Maminka nám vždy dělala právě tohle výborné rizoto z kuřecího prsního masa, které se nakrájí na kostičky, okoření, osmahne na pánvičce a ke kterému se poté přidá rýže. A společně se to vaří v jedné pánvičce.

Rizoto můžete udělat z čerstvých, nebo sušených hub. Obě varianty jsou v receptu rozepsané.

Porce je zhruba na 5 porcí.

Budeme potřebovat

Sušené houby

  • 30 g sušených hřib
  • voda na namočení

Čerstvé houby – žampiony

  • 250 g čerstvých hub, žampionů
  • 1 menší cibule
  • 40 g másla
  • sůl
  • pepř

Rizoto

  • 500 – 600 g kuřecího prsního masa
  • lžíce oleje
  • koření podle vaší chuti např. gyros, čína, bylinky, červená paprika, kari
  • 130 g pórku
  • 500 g rýže Parboiled
  • 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • hrášek
  • sůl

Postup

Sušené houby

  1. Pokud použijeme sušené houby, je potřeba je alespoň hodinu předem namočit do vody.
  2. Jakmile houby nabobtnají a změknou, vodu slijeme. Případně můžete část vývaru nahradit právě vodou z hub.

Čerstvé houby – žampiony

  1. Menší cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
  2. V menším hrnci si necháme rozpustit máslo a přidáme cibuli, kterou na středním plamenu necháme zesklovatět.
  3. Mezitím si připravíme houby, které si očistíme, nakrájíme a poté přidáme k cibuli.
  4. Houby osolíme, opepříme. Díky soli, nám houby pustí přebytečnou vodu.
  5. Na středním plamenu houby dusíme, dokud nezměknou a neodpaří se veškerá voda.

Rizoto

  1. Jako první si očistíme kuřecí maso, nakrájíme na kostičky, zakápneme olejem, přidáme koření a necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny odležet.
  2. Pórek si očistíme a nakrájíme.
  3. Rýži si propláchneme.
  4. Pánvičku si rozpálíme, přidáme lžíci oleje, na které osmahneme kuřecí maso. Poté přidáme pórek, rýži a zalijeme vývarem, případně dochutíme solí.
  5. Pánvičku přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme zhruba 15 – 20 minut.
  6. Pokud by se vám zdála rýže už měkká, ale stále by bylo v pánvičce ještě dost vody, pokličku oddělejte a nechte vodu vypařit.
  7. Ke konci přidejte houby a hrášek.
  8. Nakonec můžete dochutit solí, případně přidat plátek másla.