Klasické české rizoto s houbami, žampiony, kuřecím masem a hráškem. Popravdě nejsem moc fanoušek italského risotta. Daleko raději mám právě naši českou klasiku.
Spousta lidí, dělá rizoto z vařeného masa. U nás ani tahle varianta moc nefrčí. Maminka nám vždy dělala právě tohle výborné rizoto z kuřecího prsního masa, které se nakrájí na kostičky, okoření, osmahne na pánvičce a ke kterému se poté přidá rýže. A společně se to vaří v jedné pánvičce.
Rizoto můžete udělat z čerstvých, nebo sušených hub. Obě varianty jsou v receptu rozepsané.
Porce je zhruba na 5 porcí.
Budeme potřebovat
Sušené houby
- 30 g sušených hřib
- voda na namočení
Čerstvé houby – žampiony
- 250 g čerstvých hub, žampionů
- 1 menší cibule
- 40 g másla
- sůl
- pepř
Rizoto
- 500 – 600 g kuřecího prsního masa
- lžíce oleje
- koření podle vaší chuti např. gyros, čína, bylinky, červená paprika, kari
- 130 g pórku
- 500 g rýže Parboiled
- 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- hrášek
- sůl
Postup
Sušené houby
- Pokud použijeme sušené houby, je potřeba je alespoň hodinu předem namočit do vody.
- Jakmile houby nabobtnají a změknou, vodu slijeme. Případně můžete část vývaru nahradit právě vodou z hub.
Čerstvé houby – žampiony
- Menší cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
- V menším hrnci si necháme rozpustit máslo a přidáme cibuli, kterou na středním plamenu necháme zesklovatět.
- Mezitím si připravíme houby, které si očistíme, nakrájíme a poté přidáme k cibuli.
- Houby osolíme, opepříme. Díky soli, nám houby pustí přebytečnou vodu.
- Na středním plamenu houby dusíme, dokud nezměknou a neodpaří se veškerá voda.
Rizoto
- Jako první si očistíme kuřecí maso, nakrájíme na kostičky, zakápneme olejem, přidáme koření a necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny odležet.
- Pórek si očistíme a nakrájíme.
- Rýži si propláchneme.
- Pánvičku si rozpálíme, přidáme lžíci oleje, na které osmahneme kuřecí maso. Poté přidáme pórek, rýži a zalijeme vývarem, případně dochutíme solí.
- Pánvičku přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme zhruba 15 – 20 minut.
- Pokud by se vám zdála rýže už měkká, ale stále by bylo v pánvičce ještě dost vody, pokličku oddělejte a nechte vodu vypařit.
- Ke konci přidejte houby a hrášek.
- Nakonec můžete dochutit solí, případně přidat plátek másla.