Klasická babka, akorát na slano.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 40 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli
  • pizza koření

Náplň

  • šunka
  • sýr (gouda, cheddar)
  • kečup

Forma na biskupský chlebíček.

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, pizza koření, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Troubu si předehřejeme na 160°C.
  7. Formu na biskupský chlebíček si vymažeme olejem.
  8. Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 0,5 – 1 cm silný plát, na který dáme kečup, šunku a sýr.
  9. Těsto srolujeme a podélně ho rozřízneme tak, aby jeden konec zůstal nedoříznutý. Vzniknou nám dva prameny, které opatrně zapleteme do sebe tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.
  10. Zapletené těsto opatrně předěláme do připravené formy.
  11. Pečeme při 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 minut.