Zdravý dýňový dort.
Dortík je krásně vláčný a příjemně čokoládový.
Já použila máslovou dýni, která mi chutná o něco více, než hokaido a hlavně se mi s ní i lépe pracuje. Nemusí se loupat, pěkně se krájí a má méně semínek.
Místo klasického cukru, jsem použila xilovit a čekankový sirup. Recept není určitě přeslazený, pokud máte raději sladší dortíky, klidně si sladidla přidejte.
100 g dortíku má zhruba 143 kcal.
Budeme potřebovat
Korpus
- 3 vejce
- 80 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g mandlové mouky
- 100 g xilovit (můžete nahradit klasickým cukrem)
- 2 lžíce oleje (12 ml)
- 20 g kakaa
- 350 g dýně, z kterého nám vznikne zhruba 400 g dýňového pyré
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Tvarohový krém
- 100 g kysané smetany
- 500 g polotučného tvarohu
- 30 g čekankového sirupu
- kakao na posypání
dortová kulatá forma s průměrem 24cm
pečicí papír
Postup
- Dýni si nakrájíme, ve vodě uvaříme do měkka a s trochou vody rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout zhruba 400 g pyré.
- Pyré necháme vychladnout.
- Vajíčka si rozšleháme, přidáme xilovit, dýňové pyré a olej.
- Do druhé misky si odvážíme mandlovou mouku, špaldovou mouku, kakao a kypřící prášek. Vše důkladně promícháme.
- Nakonec do tekuté směsi přidáme sypkou, promícháme a nalijeme do pečící formy.
- Pečeme na 180°C program vrch + spodek, zhruba 30 minut.
- Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Na krém si stačí smíchat oba tvarohy, kysanou smetanu a dosladit čekankovým sirupem.
- Nakonec posypeme kakaem.