Budeme potřebovat

Na zhruba 4 porce

Maso

  • 600 g hovězího masa
  • 3 střední cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • mix hříbků (sušené, mražené, čerstvé)

Brambory

  • 1 kg – 1,2 kg brambor
  • lžíce oleje
  • sůl

Postup

Houby

  1. Čerstvé – stačí očisti, větší houby nakrájet na plátky, menší můžeme klidně nechat v celku.
  2. Sušené – sušené houby si dáme do misky či hrnce a zalijeme vařící vodou. Takto houby necháme alespoň 30 minut, aby nabobtnaly. Poté houby vytáhneme a použijeme do receptu. Vodu můžeme použít na závěrečné dochucení.
  3. Mražené – ty stačí rovnou přihodit do masové šťávy.

Maso

  1. Maso si rozkrájíme, rozklepeme a osolíme.
  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
  3. Pánvičku zakápneme trochou oleje, necháme ji rozpálit a poté postupně smažíme každý plátek masa z obou stran. Takto osmahnuté maso dáme bokem na talířek.
  4. Na pánev s masovým výpekem dáme cibuli, přidáme plátek másla, plamen stáhneme na polovinu a cibuli necháme zkaramelizovat, bude to trvat zhruba 20 – 30 minut. Cibuli je důležité hlídat a občas promíchat (seškrábnout ze dna).
  5. K hotové cibuli přidáme maso, rozmarýn, zalijeme vodou, pánev zakryjeme pokličkou a na středním plameni necháme maso dusit 1,5 – 2 hodiny.
  6. Hotové maso vytáhneme z pánvičky, přidáme houby a omáčku necháme zredukovat (pomalým vařením necháme vypařit přebytečnou vodu). Cibule nám omáčku krásně zahustí a není potřeba zahušťovat jíškou.
  7. Nakonec už jen dochutíme, k houbové omáčce přidáme maso a můžeme servírovat.

Brambory

  1. Brambory si omyjeme, nakrájíme na zhruba 2 – 3 cm vysoké soudky, zakápneme olejem a osolíme.
  2. Brambory vyskládáme na plech, tak, aby mezi nimi byly mezery.
  3. Brambory pečeme na 180°C, program – horký vzduch, do změknutí.