Budeme potřebovat
Na zhruba 4 porce
Maso
- 600 g hovězího masa
- 3 střední cibule
- 3 lžíce oleje
- 30 g másla
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- mix hříbků (sušené, mražené, čerstvé)
Brambory
- 1 kg – 1,2 kg brambor
- lžíce oleje
- sůl
Postup
Houby
- Čerstvé – stačí očisti, větší houby nakrájet na plátky, menší můžeme klidně nechat v celku.
- Sušené – sušené houby si dáme do misky či hrnce a zalijeme vařící vodou. Takto houby necháme alespoň 30 minut, aby nabobtnaly. Poté houby vytáhneme a použijeme do receptu. Vodu můžeme použít na závěrečné dochucení.
- Mražené – ty stačí rovnou přihodit do masové šťávy.
Maso
- Maso si rozkrájíme, rozklepeme a osolíme.
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno.
- Pánvičku zakápneme trochou oleje, necháme ji rozpálit a poté postupně smažíme každý plátek masa z obou stran. Takto osmahnuté maso dáme bokem na talířek.
- Na pánev s masovým výpekem dáme cibuli, přidáme plátek másla, plamen stáhneme na polovinu a cibuli necháme zkaramelizovat, bude to trvat zhruba 20 – 30 minut. Cibuli je důležité hlídat a občas promíchat (seškrábnout ze dna).
- K hotové cibuli přidáme maso, rozmarýn, zalijeme vodou, pánev zakryjeme pokličkou a na středním plameni necháme maso dusit 1,5 – 2 hodiny.
- Hotové maso vytáhneme z pánvičky, přidáme houby a omáčku necháme zredukovat (pomalým vařením necháme vypařit přebytečnou vodu). Cibule nám omáčku krásně zahustí a není potřeba zahušťovat jíškou.
- Nakonec už jen dochutíme, k houbové omáčce přidáme maso a můžeme servírovat.
Brambory
- Brambory si omyjeme, nakrájíme na zhruba 2 – 3 cm vysoké soudky, zakápneme olejem a osolíme.
- Brambory vyskládáme na plech, tak, aby mezi nimi byly mezery.
- Brambory pečeme na 180°C, program – horký vzduch, do změknutí.